perjantai 26. heinäkuuta 2013

you're only getting one life, so live it up (iiso postaus!)

Maanantaina lähdettiin kolmestaan Tiian ja Hennin kanssa maastoilemaan. Matkaa kertyi päälle 12km ja aikaakin vierähti reissussa yli puolitoista tuntia. Aika paljon tosin loppujen lopuksi käveltiin, mutta välillä otettiin myös reippaampia ravi- ja laukkapätkiä mukaan. Muutama tielle osunut "maastoestekkin" hypättiin, ai kun olisi kauhea hinku päästä hyppäämään ihan kunnon maastoesteitä! Ja käytiin taas lopuksi ottamassa rennot loppuverkat hiekkatiellä, ihan vain kaikki askellajit läpi -periaattella.


Tiistaina mentiin Hennin kanssa vähän ennen Tiiaa tallille ja mie jäin putsailemaan karsinoita sillä välin kun Henni kävi Helkan kanssa lähimaastoissa kuvailemassa videoita tulevaan puolvuotisvideoon. Tiian tultua laiteltiin Viki ja Fasu kuntoon ja suunnattiin sitten kentälle hevosten kanssa. Henni tuli meitä kuvailemaan ja huuteli siinä sivussa myös joitakin ohjeita, mutta pääosin keskittyi enemmän Tiiaan ja Vikiin.

Fasun kanssa aloiteltiin käynnissä taivutellen huolellisesti molempiin suuntiin, niin että poni taipui rehellisesti koko rungostaan. Tein pitkille sivuilla avotaivutusta, jonka jälkeen tein puolessa välin sivua ympyrän ja siitä mentiin uralle takaisin pohkeenväistössä. Tämä on helppo tehtävä, kun ympyrällä ratsastaa jo avut hyvin läpi niin pohkeenväistö tulee kuin rasvattu. Ravissa hölkkäiltiin ensin kevyesti vähän pidemmällä ohjalla tehden muutamia vastataivutuksia, jonka jälkeen työskentelin jonkin aikaa harjoitusravissa. Jatkoin tekemällä muutamia avoja ja väistöjä ja poni tuntuikin paikoitellen tosi hyvältä! Laukatkin otettiin aluksi pidemmällä ohjalla venytellen, jonka jälkeen tein muutaman ravi-laukka siirtymisen ja jatkoin laukassa työskentelemistä. Laukassa ei tehty mitään sen kummempia, pääosin pyörittiin vain pääty-ympyrällä, kun Tiia ja Viki olivat Hennin opetuksessa keskiympyrällä. Lopuksi otin vielä hetken ravia, että Henni sai meistä hyvät videot ja sen jälkeen venyteltiinkin pitkään eteen-alas.Laukassa alkuhöntsäilyjä (meistä otettiin enimmäkseen videoita, siksi näin vähän kuvia)Tiia alotti Vikin kanssa työskentelyn ihan vain hakien rentoutta, asetellen ja taivutellen. Pienien alkukankeuksien jälkeen tamma olikin loppua kohti jo huomattavasti parempi ja Tiia kehuikin Hennin ratsastuksen jälkeen Viksun tuntuvan tosi hyvältä!

Venähtäneen aikataulun johdosta oltiin vasta 10 aikoihin pesemässä matonpesupaikalla satulahuopia. Talliin jätettiin päälle 30 huopaa ja pesuun lähti 34 huopaa, joten pestävää löytyi kuitenkin ihan kiitettävästi. Saatiinkin hommat vasta valmiiksi puolilta öin, eikä loppuajasta oikein edes nähnyt kunnolla mitään. Mäntysuopakin loppui kesken, mutta onneksi saatiin sitä lisää ja sormetkin jäätyivät jääkylmässä vedessä (jossa lika lähteekin tosi hyvin..), mutta pääasia että saatiin nyt edes suuremmat liat pois.
Keskiviikkona mentiin Hennin kanssa tallille jo ennen kolmea, kun kenkääjän piti tulla laittamaan Fasulle uudet popot. Aikatauluihin tuli kuitenkin muutoksia, joten lähdettiin sitten liikuttamaan Fasu kentälle. Aluksi irtojuoksutettiin poitsua hetki, jonka jälkeen tein hetken maastakäsin harjoituksia. Kokosin pienen koosteen muutamista harjoitteista, mutta parempi "maastakäsin" -video tulossa!


Hypätään seuraavissa kisoissa derby-luokka, jossa osa radasta on nurmella, jonka takia jouduttiin lyömään Fasun hokkikenkään. Fasuhan on pääosin ollut kokonaan kengättä ja pärjännyt niin hyvin, mitä nyt viimeeksi jouduttiin laittamaan etusiin poikkeuksellisesti kengät, kun olivat sen verran kuluneet. Oli tarkoituksena ottaa kokonaan taas pois, mutta kisojen takia suunnitelmiin tuli pieni muutos. No nyt on ainakin hienot popot alla, jos ei muuta - kyllä näillä kelpaa mennä!

Pientä vertailukuvaa ennen ja jälkeen vas. etusestaFasun kengityksen jälkeen olikin vuorossa Helkan ja Vikin hypytys. Henni meni Helkan kanssa edeltä hyppäämään ja Tiia tuli vähän myöhemmin Vikin kanssa perästä. Olin suunnitellut seitsemän hypyn radan (sis. sarjan), kokonaisuudessaan ihan sujuva helppo rata pitkillä lähestymisillä.Henni hyppäili Helkan kanssa ihan pikkuratoja, korkeimmillaan ~60cm kieppeillä taisi olla puomit. Lopuksi tuli vielä kaksi kertaa sarjan, jonka takaosan okseri oli 75cm. Estetreenit sujuivat ihan hyvin - yhtäkään kieltoa ei tullut ja pudotuksiakin vain muutama hassu.

Alkuverkkojen jälkeen Tiia aloitti Vikin kanssa hyppäämisen ~80cm korkuisesta radasta ja estekorkeutta nostettiin vähitellen hyvien ratojen jälkeen. Korkeimmillaan kaksikko tuli 95cm rataa, jonka jälkeen pysty-okseri tehtävää, jossa esteet olivat 105cm. Lopuksi hyppäsivät vielä muutaman kerran sarjaa, jonka takaosan okseri oli korkeimmillaan 110cm. Sarjalle tuli tosin muutama pudotus ja kielto (paikka jäi huonoksi b-osalle), mutta muutoin Viksu hyppäsi hyvin ja varmasti. Kaikki radat sujuivat kyllä oikein kivasti, paikat löytyivät hyvin, eikä kieltojakaan tullut ja pudotuksiakin vain pari. Huomaa kyllä, että kehitystä on tapahtunut ja molemmin puolin on tullut myös itsevarmuutta lisää. Hyvähyvä!Torstaina Erika oli käynyt kaverinsa kanssa liikuttelemassa aamupäivällä Helkan kevyesti ilman satulaa. Poni oli kuulemma ollut loppua kohden ihan superhyvä ratsastaa ja kulkenut myös hyvin omalla moottorillaan.

Neljän jälkeen suunnattiin Tiian ja Hennin kanssa tallille ja melkein heti lähdettiinkin Juhan kanssa hakemaan Helkalle yhdet koppakärryt lainaan. Takaisin tallille päästyämme kärryt pääsivätkin heti sovitukseen ja ne sopivatkin meille ihan hyvin kotikärryiksi. Vähän maalia tosin kaipaavat, mutta pikkuhomma sekin! Helka käyttäytyi todella mallikkaasti kärryjen edessä - kyllä siitä vielä kelpo ajoponikin saadaan. Onhan Helkalla tosin aiemminkin joskus aikoja sitten ajettu, muttei kovin hyvällä menestyksellä, joten Henni on nyt opettanut ponin ihan alusta alkaen uudelleen kärryjen eteen.

Tälläinen suloinen otus muuttaa Tiialle jossakin vaiheessa!


Fasukin pääsi ihmettelemään kärryjä, oli jännät!Helka pääsi poikkeuksellisesti vielä uudestaan lenkille, kun lähdettiin uittamaan poneja. Virta ei kyllä neidiltä näyttänyt loppuvan, kun jarrutkin ihan puuttuivat ja poni tuli ihan innoissaan Vikin ja Fasun perässä. Muutama laukkapätkä otettiin ja pari lyhyttä ravipätkää, muutoin pääosin käveltiin uittopaikalle ja takaisin. Fasusta kyllä huomasi, että ponilla ei ollut edellisenä päivänä kevyt, kun ei meinannut herra oikein pysyä nahkoissaan, vaan kokoajan olisi pitänyt olla menossa. Uitto meni kaikinpuolin tosi hyvin, Fasukaan ei nyt keulinut pahemmin ja Helka oikein yllätti uimarintaidoillaan.

Käytiin pitkästä aikaa tällä rannalla uimassa, suositaan kyllä tätä mielummin jatkossakin! (vanha kuva)

Hölmöt jalka-asennot, mutta ei voi mitään. Ainakin puhdas poni!

Kolmikko pääsi uiton jälkeen herkuttelemaan laitumelle sillä välin kun tehtiin iltatalli valmiiksi (karsinoiden putsaus, heinät & vedet) Samalla kuvailtiin kaikki meidän huovat ja otettiin myyntikuvat myös myytävistä suojista. Huopia tulee myyntiin vajaa 30kpl, jonka lisäksi myös suojia ja muutakin tavaraa, joten mainostan niitä varmaan täällä bloginkin puolella. Loppuviikon suunnitelmista sen verran, että Helka ja Viki saavat kevyen päivän tänään ja Fasun kanssa luultavasti kouluilen kevyesti huomisen estevalkkaa silmällä pitäen.

Kellokin on jo vaihteeksi yli kuuden, joten eiköhän se ole lähdettävä jo unten maille!


Helkalla & Hennillä tuli puolivuotta täyteen - video tulossa!

Anonyymeinä lukijat huomatkaahan sivupalkin kysely, kiitos! :)

8 kommenttia:

 1. Tää sun blogi on kyllä mukavaa luettavaa :) jos jotain kriteeriä pitäis antaa, niin videoita voisi olla vähän vähemmän, ite en ainakaan jaksa niitä enää katsoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia siulle kommentistasi ja mukava kuulla, että blogi on mieluinen! :) En varmaan kovin paljoa viitsi videoita lyhentää, Helkastakin oli enää vain 2 kokonaista rataa videolla.

   Poista
 2. alusta asti oon blogia seurannut ja nyt pitää nostaa kyllä hattua Tiialle. Vikin hyppy on näkyvästi parantunut ja käyttää siihen enemmän voimaa ja laukkakin alkaa muistuttamaan laukkaa eikä avutonta räpellystä! hyvähyvä :)

  VastaaPoista
 3. hmm.. hevonen on ns. ajoneuvo, joten kuuluu ajoradalle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedetään :) Ollaan kyllä juteltu poliisienkin kanssa pariinkin otteeseen ja heille se on ihan ok.

   Poista

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)