perjantai 30. syyskuuta 2016

jokaisen hevosenomistajan painajainen

Tämä viikko ei alkanut mitenkään järin lupaavasti.. Alla oleva kuva kiteyttääkin aika hyvin hevosenomistajan painajaisen - tuollainen viesti tosiaan ilmestyi tallilta kännykkääni maanantai päivällä kesken työpäivän.


Huoli oli kyllä ponipotilaasta kova, selkeitä ähkyn oireita ja Fasu oli kuulemma aika onnettoman oloinen ja näköinen (raukan korvakin lörppyi sivulle). Muun muassa leseveden, kävelytysten ja kipulääkkeen avulla tilanne alkoi pikkuhiljaa helpottamaan ja eläinlääkäriä ei lopulta tarvinnut kutsua paikalle. Myöhemmin illemmalle toinen vuokraajista kävi vielä Fasun kanssa maastakäsin kävelyllä ja juotti ponille pellavaa. Aika väsynyt oli ponipotilaan olemus, mutta pellava katosi hyvällä ruokahalulla (ja vähän piti kuulemma veden kanssa jo leikkiäkin.. :D) ja seuraavana aamuna oli paljon pirteämpi poni karsinassa vastassa. Huh, onneksi ei sen pahemmin ja poni on nyt kunnossa ♥ Kyllä saikin olla sydän syrjällään..


On se kumma kun aina silloin täytyy kehittää jotain "epämääräistä" kun itse en pääse paikan päälle. Tai tottakai, jos tilanne ei olisi tuosta lähtenyt raukenemaan niin olisin kyllä tallille ehdottomasti lähtenyt. Suurkiitokset vielä Elinalle ja Hennille, jotka huolehtivat Fasusta - onneksi apu tuli pian paikalle kun alle tunti tuosta kuvasta Fasu oli lomittajan mukaan jäänyt syömään päiväheiniään. Ähkyn syytä on vaikea sanoa, ponilla ei aikaisemmin ole (ainakaan minulla ollessaan) ollut edes ähkyn oireita, mutta maha sillä on ollut jo pidempään vähän tavallista huonompi. Tosin sekin vähän vaihtelee, välillä maha on ollut taas ihan normaali ja välillä taas aika löysällä. Psyllium-kuurin syötin reilu kuukausi sitten ja nyt poni aloitti syömään maitohappobakteeria, josta on mielestäni ollut apua.Pari päivää menikin kävelylinjalla ja pellavaa juoden, keskiviikkona Kaisu kävi Fasun kanssa maastossa kävelemässä ja sanoi ponin olleen ihan oma reipas itsensä. Torstaina Pinja oli käynyt myös ponipojan kanssa maastoilemassa ja hyvin oli kuulemma heillä mennyt. Tänään pääsin vihdoin ja viimein itse tallille (tosin maanantaina kävin nopeasti ponia moikkaamassa töiden välissä) ja vastassa oli pirteä, ehkä joka vähän villi poninviikare. Olin tosiaan maanantaista torstaihin käytännössä aamusta iltaan töissä, 8-16 toisessa paikassa ja siitä suoraan siirryin seuraavaan, josta pääsin 22 jälkeen. Sellaiset mukavat yli 60h viiteen päivään, ja voin sanoa, että etenkin jalat on aika rikki.. :D

Fasu pääsi tänään liikkumaan kentällä liinassa, vähän jumppailemaan itsenäisesti ja purkamaan ylimääräistä energiaa, jota on alkuviikosta kertynyt. Laitoin muutaman puomin ympyrälle, että poni joutuisi keskittymään vähän jalkoihinsa ja oikein mallikkaasti ne sujuivatkin. Huomenna luultavemmin kouluillaan kentällä ja sunnuntaiksi olen alustavasti suunnitellut maastoilua. Maha vaikutti tänään yllättävän hyvältä, ihan kiinteitä kasoja tuli ja muutoinkin poitsu vaikutti ihan omalta itseltään. Seuraillaan nyt tilannetta, ell on tulossa tiistaina raspaamaan ja rokottamaan niin täytyykin samalla jutella näistä vatsaongelmista hänen kanssaan. Hevoseton on huoleton, vai miten se menikään. Kyllä näiden kanssa sitten aina sattuu ja tapahtuu, tässä lajissa ei kyllä sattumuksilta vältytä.

Loppuun vielä vähän iloisempaan aiheeseen. Pääsin nimittäin viime viikolla erittäin sympaattisen ratsun kyytiin - en ollutkaan aikaisemmin nähnyt noin massiivista hevosta!
Kyseessä on siis 5-vuotias Pekko, joka on rodultaan ranskalainen kylmäverihevonen comtois ja samanrotuisia onkin Suomessa vain muutama. Pekko oli yllättävän herkkä ja mukava ratsastaa - laukan kanssa oli tosin pieniä vaikeuksia kun jää kenttä niin helposti pieneksi. Selkäkin oli äärettömän ihana istua, ihan kuin oisi sohvalle istunut! Oikein positiivinen ja symppis tapaus, Pekolla voi humputella perheen pienimmätkin, jos vaan jalat taipuu.. :D

2 kommenttia:

  1. Ihana tynnyri, pekko:D saa varmaan lonkat kyytiä. Ja hyvä että fasukin on jo virkeä oma itsensä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, Pekko oli joo oikein valloittava tapaus :) Jep, onneksi!

      Poista

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)