maanantai 5. elokuuta 2013

viikonlopusta päivittelyä (mm. alue-esteet!)

Perjantaina Helka pääsi taas olemaan "tuntiponina", kun yksi 6-vuotias tyttö kävi ponilla talutusratsastuksessa. Tiia talutti ja pääosin he vain kävelivät - mitä nyt pari pikku pätkää ottivat myös ravia pitkille sivuille. Harjoiteltiin vähän liikkeelle lähtöä, pysähtymistä, sekä kääntämistä ja lopuksi käytiin kävelemässä vielä pieni lenkki maastossa. Helka oli kuulemma tosi kiva ja ihana.. ;D

Pahoittelen kovasti aivan järkyttävää kännykkälaatua..

Myöhemmin lähdettiin Tiian kanssa Vikillä ja Fasulla lähimaastoihin seikkailemaan. Aikaa vierähti mukavasti päälle 1½h ja matkaakin kertyi ~13km yhteensä. Muutamalla laukkasuoralla päästiin baanailemaan aika reippaastikin - tosin kolmipalat eivät olleet ihan oivallinen valinta Fasulle. Aika paljon tuli kuitenkin loppujen lopuksi käveltyä, joten ei maasto ollut kovin rankka loppupeleissä. Käytiin vielä lopuksi ottamassa pikaisesti kaikki askellajit läpi hiekkatiellä, vähän taivuteltiin ja lopuksi venyteltiin eteen-alas ravit.


Lauantaina Erika tuli Kouvolaan, kun oli lupautunut meille kisahoitajaksi/kuvaajaksi sunnuntaille. Liikuteltiin kaikki kolme ponskia samaan aikaan kentällä ja mentiin vajaa puolisen tuntia. Erika ratsasti Helkan ihan vain riimulla, me Tiian kanssa hölköteltiin Vikin ja Fasun kanssa kevyesti kisoja silmällä pitäen.


Sunnuntaina suunnattiin tallille puoli 7 jälkeen ja koska oltiin pakattu jo auto valmiiksi edellisenä päivänä, ei ollut suuremmin tehtävää. Matkaan lähdettiin n. varttia yli 8 ja automatkaan vierähti melkein minuutilleen tunti, vaikka meinattiin melkein eksyäkin matkalla. Kohteenamme oli tosiaan Kotkan kilparatsastajien järjestämät aluekisat Haminassa, jonne lähdettiin Tiian kanssa hyppäämään.

Tiia starttasi Vikin kanssa aluekisojen yhteydessä olevan seuraluokan, 70cm. Se oli tosiaan niinkin tylsällä arvostelulla kuin A.0.0., eli kaikki puhtaan radan saaneet oli jaetulla ykkössijalla. Mutta kokemusta ja kisarutiiniahan tässä lähdettiin vain hakemaan, joten ennen kaikkea hyvää harjoitusta! Rata meni kokonaisuudessaan hyvin, lukuunottamatta muutamaa vähän huonompaa pätkää, mutta Tiian mukaan sujui tähän mennessä olleista kisoista parhaiten. Hevonen oli hyvä ratsastaa, sekä pysyi myös hyvin lapasessa koko radan ajan. Tuloksena siis nollarata ja Vikin varusteihin hyvin mätsäävä punavalkoinen rusetti!



Tämä ja loput Viki kuvat © Tanja Rissa





Fasun kanssa startattiin alue 80 ja 90cm. 80cm oli "sopivasti" samalla derby-luokka, joten vähän jännitti, että miten meidän mahtaakaan käydä. Ei olla tosiaan aiemmin pahemmin maastoesteitä hypätty, mutta onneksi maastoesteet olivat tosi pieniä ja suht helpon oloisia. 80cm'n perusrataan kuului mukavat 15 estettä (1-7 kentällä ja 8-14 pellolla derbyesteitä) ja lisäksi luokassa oli arvosteluna AM5, eli korotettu uusinta, jossa siis 0-radan saaneet uusivat. Ja uusintaan kuului vielä 6 estettä.

Verryttelyssä poni oli vähän vahva ja älyttömän innokas ratsastaa, mutta saatiin hyvät verkkahypyt molempiin suuntiin ja lähdin ihan hyvissä mielin radalle. Lähtömerkin saatuamme poni melkein kuin räjähti eteenpäin ja pidätteet menivät miltein kuuloille korville. Jo ekan esteen lähestymisen onnistuin jo sössimään, hyvä minä, mutta kokonaisuudessaan olen kuitenkin suht tyytyväinen 1-7 esteisiin. Ponilla oli ainakin sellainen turbovauhti päällä, että saatiin ainakin kuulla hyviä kommentteja.. :D Pellolle päästyään Fasu oli vähän ja vähän enemmänkin mitä häh mitä me täällä?! Pari ekaa estettä poni oli ihan kysymysmerkkinä, mutta loppua kohden jo paremmin, mitä nyt vikalle tuli vähän hassu hyppy.


Fasu vähän leijailee.. :D © Moona Espo

2 seuraavaa © Tanja Rissa


Loput peltokuvat © Moona Espo





Kokonaisuudessaan luokassa lähti 10 ratsukkoa, joista hylättiin aika moni ja vain 3 pääsi perusradan puhtaasti. Uusinta (90cm) käytiin siis meidän ja kahden muun ratsukon välillä ja mie starttasin kolmikosta viimeisenä. Toinen ratsukosta sai puhtaan radan ja toinen 4 virhepistettä, joten suhteellisen tasainen kamppailu oli. Kokonaisuudessaan uusinta meni ihan hyvin, paikatkin sain suht hyvin ratsastettua mitä nyt kolmanneksi viimeiselle lähdettiin vähän turhankin kaukaa. Mutta.. se viimeinen este?! Kävi samalla tavalla kuin viime kisoissakin, eli uusinnan vika alas ihan täysin omasta älyttömän tyhmästä mokasta johtuen. Tultiin huonolla tiellä trippelille, en nähnyt paikkaa ollenkaan -> lähdin vain törkkäämään ja takapuomi otettiin mukaan. Sijoituttiin kuitenkin toiseksi - hopea ei oo häpee vai miten se meni.. ;D Ehkä mie jonain kauniina päivänä opin, mutta en voi muuta sanoa kuin poni oli super ja tosi ylpeä olen varsinkin derbyesteistä, jotka Fasu tsemppasi hyvin, vaikka kieltämättä ponia jännittikin aika paljon!

Tämä & ao. kuva © Moona Espo


© Tanja Rissa




Ajattelin Fasun olevan aika väsynyt lämpimästä päivästä ja derbyluokasta johtuen, joten 90cm varten otin ihan kevyet verkat ja kaksi hyppyä säästellen ponia. Radalle kun päästiin niin sinne kyllä hävisi pienimmätkin epäilyt ponin väsymyksestä, Ferrari mikä Ferrari nimensä mukaisesti.. :D Rata alkoi ihan hyvin, kunnes tultiin sarjalle, johon en saanut pidätteitä mitenkään läpi ja jäin turhaakin varmistelemaan, kun jouduttiin menemään sarja ponivälillä (ollaan menty yleensä hevosväleillä). Yksi keppi mukaan siitä ja sen jälkeen näköjään tulikin armoton kiihdytys(?!) lankulle. Seuraavalle okserille ei mitään reagointia pidätteisiin, päinvastoin, joten siitäkin napattiin yksi puomi mukaan. Vikaan esteeseen olen sentäs tyytyväinen, Fasu jäi suht hyvin odottamaan -> sain ratsastettua hyvän paikan ja siihen tulikin hyvä hyppy. No virtaa ainakin piisasi ja tulikin naureskeltua, että voisin ihan hyvin lahjoittaa tuota vähän muillekin..



Nämä 2 kuvaa © Tanja Rissa

Itse olisin voinut kyllä tehdä monta asiaa paljon paremmin ja eri tavalla - vähän liikaa ehkä molemmat häslätään radoilla. Kotona kuitenkin metrin radat (ja yleensä myös malttaminen!) sujuvat ihan leikiten, eikä tuo korkeuskaan ole kyllä vielä mitään ponille. Nyt pitää kiinnittää vaan enemmän huomiota siihen omaan ratsastukseen ja erityisesti siihen mitä tapahtuu siellä esteiden välillä. Pitäisi enemmän irroitella ponia edestä - jään nimittäin niin helposti tasaisesti vetämään vastaan. Mutta kokonaisuudessaan tyytyväinen olen, tästä on matka vaan ylöspäin kohti seuraavia kisoja!



Talliin päästyämme purkailtiin ja siivoiltiin auto, viilennettiin Viksua ja Fasua vesiletkulla, laiteltiin arnikat selkään, kylmäiltiin jalat ja venyteltiin leipien avulla. Sen jälkeen päästettiin ponskit laitsalle mässäilemään ja lähdettiin itse läheiseen pizzeriaan syömään. Löhöiltiin syömisen jälkeen jonkun aikaa meillä ja lähdettiin sitten Tiian kanssa heittämään Erikaa takaisin kotiinsa.



Suunnattiin takaisin tallille puoli 7 aikoihin ja käytiin hakemassa myös matkan varrelta Henni mukaan. Tehtiin iltatalli ruokia vaille valmiiksi ja haettiin sitten kolmikko sisälle. Henni alkoi laittelemaan Helkaa valmiiksi ratsastusta varten ja siirryttiin pian kentälle. Helkalla oli viimeeksi hypätty kunnolla 1½ viikkoa sitten, joten yllätenkin Henni pääsi neidin kanssa hyppäilemään. Tehtävänä oli ihan yksinkertainen linja: ristikko - 2 laukkaa - pysty - 3 laukkaa - okseri, jota Henni tuli aluksi toisesta suunnasta ja lopuksi vielä toisesta. Kokonaisuudessaan estetreenit menivät tosi kivasti, muutamaa pudotusta ja yhtä (kuskista johtunutta) kieltoa lukuunottamatta. Poni oli kyllä innoissaan menossa, sai välillä kuulemma oikein kunnolla pidätelläkin ja hypytkin onnistuivat tänään tosi hyvin! Okseri oli korkeimmillaan 80cm.







Huomenna kolmikolla on vuorossa palautteleva liikutus ja Fasu pääsee lisäksi talutusratsuksi puoleksi tunniksi (hyvät loppukäynnit!) Fasun kanssa suunnittelin ehkä ke/to hyppääväni jotain kentällä, että herra pysyisi paremmin nahkoissaan. Tiialla ja Vikillä on tosiaan keskiviikkona ja torstaina luvassa maastoestekurssi Kiviharjun tilalla ja sunnuntaina skabaillaan sitten taas estekisojen merkeissä. Mennään Tiian kanssa lähitallille hyppäämään seurakisoihin, jossa Tiia hyppää Viksun kanssa 70cm ja 80cm (AM5) ja minä Fasulla 80cm (AM5) ja 90cm. Innolla odotellaan taas tulevia kisoja!

Näin viilennetään Helka ratsastuksen jälkeen! (vesiletkuttelun lisäksi)

Huhhuh, ihan kiitettävän kokoinen postaus tuli pelkästä viikonlopustakin! Toivottavasti jaksoitte lukea, olihan tuolla tosin aika paljon kuviakin välissä. Ja mielipide on enemmän kuin tervetullutta, että saadaan paranneltua blogia oikeaan suuntaan! Paljon kiitoksia kaikille meidän lukijoillemme :)

14 kommenttia:

  1. Voi ei, ollaan samassa luokassa sunnuntaina, kääks ! xd

    VastaaPoista
  2. onnea paljon hopeasta!:) ratsastat niin hyvin ja teillä pelaa hyvin fasun kanssa yhteen! kivan pitkä postaus ja hienosti viki ja helkakin hyppää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia siulle kommentistasi! :) Kiva kuulla, että pidät!

      Poista
  3. Kiva postaus! Ootte onnekkaita, kun pääsette niin usein hyppäämää ja on oma kenttä missä vääntää koulua ja ilmeisesti hyvä uittopaikkakin :)
    Onnea hyvin menneistä kisoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitokset taasen kommentistasi! :') Jeps, pitää ollakin kiitollinen, kun on tälläinen mahdollisuus käytettävissä! Mutta kiitokset vielä kerran siulle :)

      Poista
  4. Heii meillä on satulakriisi, joten utelisin minkä merkkinen ja mallinen Fasun koulupenkki on? Hyvän näköinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fasun koulupenkki on ihan Wintecin Pro Countour Block satula, 16,5" muokattavilla kaarilla. Itse en pahemmin Winteceistä perusta, mutta tämä ollut omasta mielestäni ihan hyvä, meidän käyttöön ihan riittävä :)

      Poista
    2. Ok :) Minkä kokosia loimia Fasu käyttää? :D (Mietin sen selän pituutta - oma "heppa" pukeutuu 135cm loimiin.)

      Selailin vähän netistä ja tuotahan näköjään löytyy halutessa myös nahkaisena (Bates).

      Poista
  5. Paljon onnea sijoituksesta ja hienon näköinen rata!:) Pidän sun blogista tosi paljon kun lisäät paljon kuvia, tekstiä ja videoita. Näet oikeasti vaivaa blogin eteen ja siksi sitä on niin kiva lukea! Olet myös niin positiivinen ja vastaat kommentteihin niin iloisesti. Tsemppiä tuleviin kisoihin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia siulle mukavasta ja piristävästä kommentistasi! :') Kiva kuulla, että blogi on mieluinen! Kiitoksia vielä kerran :)

      Poista
    2. Helkahan menee tosi kivan näköisesti! Sen laukka on niin hauskan näköistä, kun on itsekin niin pieni. :)

      Poista
    3. Suurkiitokset kommentistasi! :) Haha, jeps!

      Poista

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)