tiistai 13. elokuuta 2013

sunnuntain seuraesteet ja paljon muuta!

Perjantaina lähdettiin kolmestaan Tiia, minä ja Henni ponskien kanssa "seikkailemaan". Otettiin aluksi kaikki askellajit läpi tallin viereisellä hiekkatiellä, jonka jälkeen aloitettiin matka. Alunperin meillä ei ollut mitään varsinaista suunnitelmaa, kunhan käppäiltiin jossain, mutta sitten muistin yhden reitin josta ollaan joskus Ellan kanssa menty. Aikaa vierähti vajaa puolitoista tuntia (yhdessä vaiheessa pidettiin tosin pieni breikki) ja matkaa kertyi reilu 9 km. Pääosin käveltiin, muutamaa lyhyttä ravi- ja laukkapätkää lukuunottamatta. Ja ponitkin käyttäytyivät oikein mallikkaasti, todellisia kaupunkilaisponeja!





Lauantaina käytiin Tiian kanssa ajamassa Helkalla pieni lenkki lähimaastossa. Helka on loppujen lopuksi aika huono menemään ekana niin ratsastajan kuin kärryjenkin kanssa, joten poni toisin sanoen vähän
kokeili rajojaan. Muutama pukkikin sieltä lensi, mutta kun Tiia tuli kävelemään rinnalla, ei ollut enää minkään sortin ongelmia. Henni on tosin ponin kanssa enemmän puuhaillut nyt viime kuukausina, niin Hennin kanssa poni toimiikin paljon paremmin kuin esim. minun kanssani. Nyt koulujen alettua liikuttelen Helkaa arkisin, kun Henni asuu viikot koululla, niin tuleekin ponin kanssa enemmän puuhasteltua.

Viime ajokerralta kuva (tiedän, että potkuremmi on kuvassa valahtanut)

Vikin ja Fasun kanssa hölkkäiltiin ~20min kentällä seuraavan päivän kisoja ajatellen. Otettiin kevyesti vain kaikki askellajit läpi molempiin suuntiin ja jumppailtiin hevosia avoilla, sekä kaarevilla urilla taivutellen. Molemmat olivat kyllä tosi hyviä ratsastaa tälläiseen "pikatreeniin" nähden.


Sunnuntaina olikin vuorossa lähitallin seuraestekilpailut, jonne lähdettiin Tiian kanssa Vikillä ja Fasulla hyppäämään. Tiia hyppäsi Vikillä 70cm ja 80cm (AM5) luokat ja minä Fasulla 80cm (AM5) ja 90cm luokat. Kilpailupaikalla oltiin hyvissä ajoin ja Fasu sai jäädä vielä koppiin syömään, kun Viki otettiin ulos.

Tiian mukaan Viki oli 70cm'n verkassa ollut oikein hyvä ja hyvillä mielin pääsi lähtemään radalle. Kentällä sai hypätä yhden verkkaesteen (normaali pysty) mikäli halusi. Tiia hyppäsi sen, jonka jälkee sai lähtömerkin ja aloitti radan. Kokonaisuudessaan rata meni hyvin, muutama hassumpi hyppy, mutta laukat vaihtuivat tällä kertaa hyvin. Uusinnassa kaksikko suorastaan ampaisi matkaan - siinä tuli muutamia häslinkejä laukan kanssa, kun Tiia ei pitänyt pakkaa tarpeeksi kasassa. Mutta hypyt itsessään sujuivat kyllä hyvin ja tällä suorituksella irtosikin ylivoima voitto! (yli 20sec seuraavaan eroa) Tuloksella 0-0 ja 1/19.

© Iina Kaikko


© Moona Espo




80cm ei sitten sujunut minulta, että Tiialtakaan ihan niin hyvin. Verkassa molemmat olivat hyväntuntuisia, mitä nyt Fasu taas vähän turhankin innokas ja vahva. Tiia starttasi muutama ratsukko ennen minua ja rata alkoi ihan hyvin. Toiselle esteelle Tiia ei tosin päässyt ollenkaan mukaan, kolmannelta esteeltä tuli puomi alas ja neljättä estettä Viki kyttäsi jo kaukaa ja siihen tulikin lopulta kielto. Loppurata sujui kuitenkin suhteellisen hyvin ja lopputuloksena kaksikolle siis 8vp ja 10/18. Mutta tästä on taas hyvä jatkaa uusia kisoja kohden, seuraavaksi Tiia starttaa Vikin kanssa Kotkassa 70cm seuraluokan, jossa tavoitteena vain hyvä ja siisti rata. Ja Tiian blogista löytynee tosiaan paremmat analysoinnit kisoista!




Tämä & ao. © Moona Espo


Minun ja Fasun rata alkoi myös hyvin, ykköselle tuli tosi hyvä paikka, että hyppy. Sen sijaan kakkoselle jäätiin liian lähelle, kun en saanut pidätteitä suunnitellusti läpi ja siitä napattiinkin okserin etupuomi mukaan. Loppurata oli muuten hyvä, mitä nyt poni vähän kuskasi ja sarjan ekalle tuli vähän huono paikka. Eihän siinä vielä mitään, mutta viimeisen esteen jälkeen kaarsin mallikkaasti juuri ennen maalilinjaa ja vasta kentältä poistuttua sain kuulla, etten ollut ylittänyt maalilinjaa.. Heh, joten tuloksena siis hylätty. No mutta mitä me tästä opimmekaan. Olisi kyllä harmittanut pikkasen enemmän, jos olisi muuten ollut puhdas rata. En jaksanut latailla kummankaan 80cm ratoja, kun niissä ei mitään ihmeempiä olisi edes ollut.

© Moona Espo


90cm rataa varten en verkkaillut pahemmin, muutama hyvä hyppy ja kaikki askellajit läpi. Startattiinkin nimittäin jo toisina, kun muistelin, että oltaisiin aika häntäpäässä oltu. Ykköselle ampaistiin jostain älyttömän kaukaa, kakkoselle poni lähti kuin tykinkuula, enkä saanut pidätteitä läpi. Valmistauduin kakkoselle sitten samanlaiseen kamikaze loikkaan, mutta Fasu yllättikin töpöllä. Kiivettiin esteen yli kuitenkin puhtaasti ja sen jälkeen otin ponia hetkeksi kiinnemmäs, sain jopa pidätteetkin läpi. Hiukan vahva oli kyllä ratsastaa, kuten näkyy. Sarjan meinasin unohtaa kokonaan, tultiin vähän jännällä tiellä siihen, kun olin jonnekin ihan muualle menossa. Loppuradasta hukkasin jalustimenkin, joka hankaloitti hiukan lisää ja viimeinen este oli varmaan tuurista kiinni, että päästiin yli. Uusinta meni kuitenkin mallikkaasti ja sujuen, kun annoin Fasun vain mennä. Kaikki paikat kävi hyvin ja hypytkin onnistuivat. Ja maaliviivankin yli päästiin tällä kertaa! Tuloksena 0-0 ja 1/8, hieno F!



Tämä & loput © Moona Espo







Kokonaisuudessaan kisat meni kuitenkin hyvin ja hyvillä mielin jatketaan ensi sunnuntain Kotkan kisoihin. Fasun kanssa hyppään siellä alue 80 ja 90 -luokat. Keskiviikkona oli tarkoitus mennä Henkan estevalkkaan, mutta se siirtyikin ensi viikkoon. Todennäköisesti ei oteta pahemmin hyppyjä alle ennen kisoja, jotain pieniä saatetaan mennä kotona, ettei sunnuntaina ole taas ihan yli-innokas poni.. :D


Kisojen jälkeistä herkuttelua ♥

Käveltiin kisapaikalta tallille, kun matka ei ollut pitkä ja hevosetkin saivat hyvät loppukävelyt samalla. Tallille päästyämme hoidettiin hevoset pois, venyteltiin, kylmäiltiin jalat, laitettiin arnikaa ym. ja vietiin lopulta laitsalle syömään. Sofia tuli sunnuntaina liikuttelemaan Helkan ja päätettiin Tiian kanssa irtojuoksuttaa poni tarhassa ennen Sofian tuloa. Helkakun oli kerännyt kisojen ajan karsinassa itseensä mukavat energiat, niin tarhaan päästyään poni painoi monta (kymmentä) kierrosta hullunlailla tarhaa ympäri. Meni tovi, että saatiin neiti edes hidastamaan, kun toinen painoi innoissaan häntä tötteröllä menemään. Yleensä Helkaa saa olla jatkuvasti hoputtamassa, kerrankin näin päin!





Sofia liikuttelee siis nyt toistaiseksi Helkaa minun lisäksi, kun Henni on arkipäivät koululla. Sofia on iältään 11-vuotias ja ratsastaa mielestäni siististi ja hyvin sen ikäiseksi, oikein hyvä liikutusapu Helkalle :) Sofia ratsasti vajaan tunnin kentällä aika omatoimisesti - mie huutelin välillä joitakin neuvoja ja kuvailin samalla. Lopuksi hyppäsivät muutaman kerran pikkuristikon molemmista suunnista, sekä 55cm pystyä. Kokonaisuudessaan ratsastus meni kyllä tosi hyvin nyt näin toiseksi ratsastuskerraksi, Helkakaan ei tällä kertaa edes possuillut yhtään. Seuraavan kerran Sofia tulee liikuttelemaan Helkaa joko tiistaina tai keskiviikkona. Vähän säistä riippuen menee joko kentällä tai sitten lähtään porukalla maastoon.









Maanantaina Helka sai viettää vapaapäivää, Vikin ja Fasun ratsastin palauttelevasti kentällä. Ratsastelin pääosin pidemmällä ohjalla eteen-alas venytellen kaikissa askellajeissa ja tein molempien kanssa hyvät käyntityöskentelyt aluksi. Fasu oli vähän spooky -tuulella, en tiedä mitä se välillä säpsähteli, mutta menohaluja olisi taas (yllättäen) herralta löytynyt. En tosiaan tiedä mistä se tuota energiaa itseensä on alkanut keräämään, kun ruokinnankaan perusteella ei pitäisi pahemmin suurempia energioita kertyä.

Huhhuh, se ois sitten pitkästä aikaa kouluun jatkettava herätä alle 5 tunnin päästä. Miten miusta tuntuu, että aiempina vuosina kesälomat ovat kestäneet pidempään.. Ajatus ensi kuun kirjoituksistakaan ei yhtään houkuttele, kirjoitan tosiaan nyt syksyllä terveystiedon ja bilsan. Ja sekään asia ei yhtään helpota, etten ole koskenutkaan loman aikana yhteenkään koulukirjaan - hupsista. Lukio lukematta läpi, vai miten se menikään..? Ja Tiia käy tosiaan Lappeenrannassa koulua ja asuu myös siellä viikot, jonka takia pystyy liikuttelemaan Vikiä vain viikonloppuisin. Itse liikuttelen Vikiä arkisin Helkan ja Fasun lisäksi sen minkä jaksan/kerkeän, myös Roosa auttaa liikutuksessa, sekä Ella parin viikon päästä. Katsoo muuten kuinka aktiivisesti ehdin päivittelemään blogia kaiken tämän lisäksi, varsinkin kun koulu alkaa painaa päälle - no viikonloppuisin sitten viimeistään tulee postauksia!

Haluatteko 650 lukijan kunniaksi erikoispostausta, arvontaa vai mitä? :)
Ja olisiko kiinnostusta kännykkäkuvien tyhjennys postaukselle, jos sellaisen ehkä toteuttaisin? Kiitokset etukäteen vastauksista!

16 kommenttia:

  1. Onnea voitoista! Arvonta olis kiva:)

    VastaaPoista
  2. Hienosti meette kaikki! Mukavaa kun sinun postaukset on aina niin pitkiä ja kivasti kirjoitettuja :)
    Kännykkäkuvien tyhjennyspostaus ois kyl kiva! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pidät ja suurkiitokset siulle kommentistasi! :')

      Poista
  3. Kiva nähdä Helkalla vaihteeksi joku pieni poniratsastaja selässä, hyvännäköinen pari! :)

    VastaaPoista
  4. sellainen erikoispostaus olisi kiva jos kuvaisitte kisapäivänne videolla tai sitten tekisit koosteen teidän epäonnistumisista , tallin esittely video tai varustepostaus sinun ja fasun kamat tai vielä yksi idea jos kuvailisit lukijoiden ehdottelemia juttuja ns kuvapostaus? :)) puhelimen tyhjennys juttu kuulostaisi myös todella kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Videopostaus kisoista saattaa onnistua nyt parin viikon sisään, tallista löytyykin vanha esittelyvideo, eikä tuo kuvapostauskaan olisi huono idea! :) Mutta paljon kiitoksia siulle kommentistasi!

      Poista
  5. wau onnea radoista!! Kännykän tyhjennys-postaus olis kiva:) ja söpö toi sofia ku se on niin pikkunen:3

    VastaaPoista
  6. paljon onnea hienosta menestyksestä! ja tsemppiä tuleviin kisoihin! kysymyspostaus olisi myös kiva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia siulle kommentistasi ja tsempeistä! :) Tosiaan, voisi myös kysymyspostauksen toteuttaa!

      Poista
  7. hehee kohtalotoveri, arvaa oonko mäkää lukenu yhtää (y) sentää kirjotan vaa yhen aineen nyt syksyl... mut mun pointti oli se et taisin nähä sut tänää veturis, vilaukselta tosin ku olin just mäkkeilees nii en päässy häiriköimää ;D

    VastaaPoista
  8. Joo-o, pikkuhiljaa alkaa tulee pien panic jo.. :D Etenkin ton bilsan kans ku luettavaaki ois ihan liikaa ja viel vähän päälle. Meil iskee koeviikkoki kirjotusten päälle et lueppa sit sielläkin olevii kokeisii.. Mut joo, kylhän mie siel tänää pyörin et ihan oikein näit! Haha ;D

    VastaaPoista
  9. Onpas kivan näköistä kun Helkalla on sopivan kokoinen ratsastaja! :)

    VastaaPoista

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)