keskiviikko 4. joulukuuta 2013

"vierailevia" ratsastajia, valmentautumista, talven tuloa yms!

Piti tosiaan päivitellä blogi jo heti valmennuksen jälkeen maanantaina, mutta olin vasta sen verran myöhään kotona, etten jaksanut enää kirjoitella (varsinkin kun tiistaina oli viideltä aamulla herätys töihin..) Tiistainakaan en kerennyt missään välissä kirjoittelemaan, mutta eikös se ole parempi myöhään kun ei milloinkaan! Joulukalenteria en lähtenyt blogissa toteuttamaan muun muassa sen takia, ettei aikani yksinkertaisesti olisi riittänyt, enkä usko, että se olisi saanut hirveästi kannatusta. Sen sijaan postailen kyllä muutaman erikoispostauksen tämän kuun aikana - jotain ekstraa siis kuitenkin luvassa!

Perjantaina liikuteltiin kolmestaan Tiian ja Sofian kanssa kolmikko hiekkatiellä. Mentiin ihan kevyesti, koska pohja oli paikoitellen huono, kun lunta saatiin vasta lauantaina tänne meillekin. Lauantaina Erika tuli taasen Helkailemaan ja suunnattiin aluksi pelloille Tiian ja Erikan kanssa. Pellolla oli kuitenkin liian vähän lunta, että siellä pystyisi menemään, joten suunnattiin lopulta läheiselle hiekkatielle ottamaan vähän ravia ja laukkaa. Poneilla oli hirveän hauskaa päästä porukalla vähän rallittelemaan ja yllättävän kovaa se Helkakin pinkoi pienillä jaloillaan Vikin ja Fasun perässä. Sunnuntaina Helka sai viettää vapaapäivää ja isompien kanssa käytiin Tiian kanssa heittämässä reilu puolentunnin lenkki lähistöllä. Käveltiin enimmäkseen, mutta lopuksi käytiin ravailemassa ja laukkailemassa muutaman kerran edestakaisin yhden hiekkatien reunassa.
Tehtiin perjantaina pieni "roadtrippi" Lahteen ja käytiin tietenkin Raxissa syömässä!


Ja lauantaina juhlittiin Karon 18-vuotis synttäreitä!


Sunnuntaiselta ratsastukselta yhteenveto:Maanantaina Ella olikin pitkästä aikaa aamupäivällä käymässä tallilla. Ella oli liikutellut sekä Vikin, että Helkan ja saakin nyt itse kertoa molempien liikutuksesta:

"Vikin venyttelin aluksi leipien kanssa, ennen kuin lähdin pelloille ilman satulaa. Aluksi tein paljon ympyröitä käynnissä taivutellen hyvin, sekä myös vähän väistöjä. Ravissa jatkoin taivutellen ja saatettiin jopa muutamat avotaivutuksetkin saada tehtyä jopa ihan oikeaoppisesti. Laukkaa otettiin aika varovasti pohjan takia, mutta laukka pyöri tänään hyvin koottunakin. Pääosin Viksu liikkui kokoajan nätisti pyöreänä oikeinpäin. Hieroin myös Vikin selän, joka aukesi hyvin etenkin liikutuksen jälkeen.


Muutamia viimevuotisia kuvia Ellasta ja ponskeista.


Helkan kanssa lähdettiin myöskin pelloille hölkkäilemään. Ponilla oli kamalasti virtaa ja fiksuna se tajusi, että tasapainoni ei meinaa riittää sen kiitoravissa. Pienen keskustelun jälkeen Helka kävi liikkumaan oikein kivasti ja jäi myös hyvin alle. Lumi aiheutti ponille vähän kumipalloefektiä etenkin laukkojen kanssa. Käytiin lopuksi myös kentällä maastakäsin hölkkäilemässä ja Helka veti hienoa pukkisettiä vierellä."
Myöhemmin iltapäivällä suunnattiin Fasun kanssa Henrik Ehrnroothin estevalmennukseen läheiselle tallille. Ei olla kuin syyskuusta asti oltu sinne menossa, mutta aina oli tullut jokin harmillinen este - mutta vihdoin! Fasulle paikka olikin ihan uusi, Helka ja Viki sen sijaan ovat kerran käyneet siellä nyt syksyllä. Paikan päällä varustettiin poni valmiiksi ja siirryttiin sitten maneesiin.

Alkuverkat otettiin itsenäisesti, jonka jälkeen siirryttiin toiseen päätyyn isolle ympyrälle. Tehtiin siirtymisiä askellajien sisällä, sekä välissä ja avotaivutusta. Hencca korjasi hiukan miun jalan, että ylävartalon asentoa, sekä huomautti paljon katseesta, joka tippui liian alas. Tehtiin aika paljon etenkin käynti-ravi-käynti -siirtymisiä, jossa siirtymisen piti tulla napakasti. Siirryttiin lopuksi vielä H-kirjaimen kohdalle pienelle ympyrälle, jossa otettiin pääosin laukkaa ajatellen avotaivutusta. Suurennettiin sen jälkeen ympyrä takaisin päädyn kokoiseksi ja tultiin eteen-alas venytystä hakien muutamia ravipuomeja. Fasu oli hyvin kuulolla verryttelyssä ja poni olikin todella kivantuntuinen, että rento verkan jälkeen. Se odotti apujani, eikä häslännyt turhia ja pyynnöstä malttoi myös hyvin.

Alettiin sitten tulemaan kavaletti - 4 laukkaa - okseri - 4 laukkaa - kavaletti -tehtävää joka tultiin aina kerran ja vaihdettiin sitten suuntaa. Fasu odotti paljon paremmin kuin mitä yleensä, vaikkakin muutaman kerran väli jäi ahtaaksi ja kerran hurautettiin kolmella laukallakin.. Sen jälkeen siirryttiin pysty - 7 laukkaa - okserilinjalle, jossa muistaakseni ekalla kerralla hurautettiin okserin ohi, kun poni eikä kuski tiennyt oikein minne mennä.. Tultiin lopuksi linjaa vielä toisinpäin, okseri tuli aika nopeasti kulman jälkeen ja ensimmäisellä kerralla ajauduttiinkin liian lähelle. Kiemurreltiin siinä tyylikkäästi pystylle, mutta seuraavan kerran linja meni oikein hyvin. Itselläni vähän vaikeuksia pysyä kunnolla tuon satulan kanssa mukana, varsinkin jos Fasu vähän leijailee. Kokonaisuudessaan oli kyllä hyvä valmennus, mukava ja napakka valmentaja ja ponikin oli oikein super ja hyppäsi hyvin!


Muutama pätkä valmennuksesta, joita Sofia meistä otti:Tiistaina kävin Fasun kanssa ilman satulaa vähän hölkkäilemässä "lumenkaatopaikantien" reunassa.
Fasu tosin olisi tahtonut tehdä kaikkea aivan muuta kuin rennosti venytellä, mutta loppua kohti malttoi venytellä hiukan paremmin. Ja lumenkaatopaikantie on siis tallille vievä moottoriliikenteeltä suljettu hiekkatie/paikoitellen asfalttitie. Tien varrella on lumienkaatopaikka talvisin, sen takia tälläinen nimi. Laittelin Juhalle iltatallin valmiiksi, kun en saanut ketään tekemään iltatallia ja itse lähdin Hennan kanssa "Unelmille siivet" -nimiseen konserttiin Espooseen. Viki ja Helka tosiaan saivat viettää vapaapäivää!
Robin! Ja myö eturivissä.. :D (armahtakaa kännykkälaatua)

Keskiviikkona Roosa meni edeltä tallille ja olikin pellolla liikuttelemassa Viksua, kun tultiin Tiian kanssa tallille. Pellolla olikin saanut nyt hyvin jo mentyä ja Roosa kehui Vikin olleen kaikinpuolin tosi hyvä ja rento ratsastaa. Roosa olikin reippaana jo putsannut Helkan ja Viksun mökin, sekä laittanut kaksikolle heinätkin valmiiksi. Mie putsailin Fasun karsinan ja laitoin ponille heinät, jonka jälkeen haettiin Fasu ja Helka tarhasta sisään. Lähdettiin tosiaan Tiian kanssa Helkalla ja Fasulla pelloille.

Fasun ensimmäinen ajatus oli taas "JEE", eikä eteen-alas alkuverkoista meinannut tulla oikein mitään. Kävin välissä tallissa vaihtamassa hanskat, kun sormet olivat umpijäässä ja jouduin ottamaan lapaset. En kyllä tykkää yhtään ratsastaa lapasilla, mutta en tähän hätään löytänyt talviratsastushanskojakaan. Lapasilla ratsastettaessa ohjat jäävät nyrkkiin, eikä käsi jousta ihan normaaliin tapaan - no eipähän ainakaan sormet olleet umpijäässä. Fasu oli kuitenkin hyvä ratsastaa pienen alkuinnostuksen laannuttua ja poitsu malttoi paikoitellen hyvin keskittyä olennaiseen. Tehtiin ympyrällä avoja ja siirtymisiä, sekä laukassa tein lyhyitä pätkiä koottua laukkaa, jonka jälkeen poni sai kiitokseksi edetä enemmän eteen. Siirtymisissä Fasu pysyi mukavan rentona, eikä alkanut hätäillä käynti-ravi -siirtymisissä niin kuin yleensä. Laukkojen jälkeen työskenneltiin vielä hetki ravissa, jonka jälkeen venyteltiin eteen-alas.


Laittelen tähänkin muutaman vanhemman kuvan viime talvelta!
Tiia Helkan ratsastuksesta: "Helka oli hirveän energinen ja reipas, mutta silti helppo ratsastaa. Tehtiin alkuun taivutteluja ja muutamia pohkeenväistöjä käynnissä, jonka jälkeen ravailtiin hakien tasaista tahtia, muotoa ja taipumista. Helka toimi hyvin, ilman possuiluja - ainakin siihen asti kunnes Jenna lähti hakemaan itselleen lapasia tallista. Helkastahan oli niin hirveää jäädä pellolle yksin, joten alkuun Helka vähän alkoi jurnuttamaan. Ravissa poni pääsi yllättämään täysin loikkimalla sivulle, ja tämän seurauksena löysinkin itseni maistelemasta lunta. Kipusin takaisin selkään ja matka jatkui.

Pian Jennan tulon jälkeen alettiinkin ottamaan laukkaa. Laukassa Helka oli alkuun hiiirveän virtaisa, mutta rauhoituttuaan poni oli mitä hauskin ratsastaa! Tehtiin vielä ravi-laukka siirtymisiä, ja loppua kohden poni olikin ihanan rauhallinen, tasainen ja ennenkaikkea mukava ratsastaa - enpä muuten muistakkaan milloin oisin viimeksi Helka olisi ollut näin kiva ratsastaa!"


Koska en tahtonut luopua talvikuvista niin laittelen tähän loppuun Erikasta ja Helkasta muutaman kuvan!Tällä viikolla ei mennä maneesiin, mutta ensi viikolla sitten! Ei viitsitty lähteä perjantaina kisoihin, kun se oli ensinnäkin luvannut niin hirveää ilmaa ja Vikin kanssa täytyy vielä harjoitella ennen kuin neitiä voi lähteä taas kuljettamaan. Viikonloppuna päästään kyllä varmaan jotakin kotona hyppäämään, varsinkin kun lisää lunta on luvassa. Ja huomenna Erika tuleekin Kouvolaan ja pääsemme jo ajoissa lähtemään tallille - lisäksi Roosa tulee meitä kuvaamaan. Voitaisiin videopostaus toteuttaa, jos tulee kannatusta..? :)

Ostettiin Tiian kanssa Vikille ja Fasulle omat joulukalenterit! Fasulla on nyt kolmatta vuotta kalenteri :')

16 kommenttia:

 1. Kestääkö Ellan selkä jo ratsastusta? :) Tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin silloin tällöin menemistä kestää :) Paljon kiitoksia ja kiva kuulla, että pidit!

   Poista
 2. Ikävä poneja, etenki Helksuu :( mut pian oon taas menossa mukana :3 pusuja poneille <3

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva ja pitkä postaus, selvästi olit nähnyt vaivaa! Tehkää toki videopostaus!:)

  VastaaPoista
 4. Kuinka korkeita hyppäsitte tossa valmennuksessa, fasu on ihan super !
  Mäkin kannatan videopostausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä osaa yhtään sanoa, ainakin päälle metrin olivat nuo korkeimmat.. :D Ponikin joutui pikkuhiljaa jo vähän hyppäämään! Mutta suurkiitokset siulle kommentistasi! :')

   Poista
 5. Tosi hyvältä näytti Fasun meno videolla!

  VastaaPoista

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)