torstai 9. huhtikuuta 2015

You and me we run away to be wherever our adventure waits (maastoilua ja esteitä)

Sunnuntaina käytiin Fasun kanssa vähän maastoilemassa lähistöllä ja päästiin ottamaan kunnolla ravi- ja laukkapätkiäkin kun yöllä ei ollut pakkasta ja pohjat olivat sulat, sekä hyväkuntoiset! Käytiin pyörähtämässä toista kertaa täällä olon aikana uittopaikan luona, joka oli Fasun mielestä aika jännittävää. Intoa piisasi aika lailla, mutta hyvin poni hidasti pääosin pelkällä istunnalla ja äänellä, enkä paljoakaan joutunut edestä pidättämään, vaikka välillä mentiinkin vähän reippaammin. Kunhan metsäpätkät ja pienemmät tiet sulavat ja kuivuvat kunnolla niin päästään sitten paremmin taas maastoilemaan ja tutkimaan uusia paikkoja. Maaston jälkeen käytiin hetki pyörimässä kentällä, vähän taivuteltiin ja otin kaikki askellajit läpi. Fasua ei hirveästi kentällä pyöriminen enää maaston jälkeen kiinnostunut (tylsää..), mutta paikoitellen saatiin ihan hyviä pätkiä ja Emmi napsikin meistä muutaman kivan kuvan.







Kentän kuntoa joku kyseli, siinä 5.4. otettu kuva :)

Maanantaina meillä oli Sannan estevalmennus ja yleisesti ottaen oli kyllä tosi mukava tunti ja ponikin oli kaikinpuolin hyväntuntuinen! Alkuun tehtiin ravissa askellajin sisällä temponmuutoksia, niin että hevoset reagoivat hyvin eteenpäin, että taaksepäin vieviin apuihin. Tämä sujui meiltä ihan kivasti, Fasu reagoi hyvin pohkeeseen, sekä ohjaan ja tuli hyvin aina pyydettäessä takaisinpäin, vaikka intoa oli. Pikkuhiljaa siirryttiin tekemään vähän laukkatyöskentelyä ja toiselle pitkälle sivulle piti ravista nostaa vastalaukka, jonka jälkeen siirtyä takaisin raviin. Ei olla pahemmin Fasun kanssa tälläisiä nostotehtäviä harjoiteltu, mutta näppärästi sieltä joka kerta nousi pyydetty laukka, eikä se ollutkaan yhtään hankalaa.


Laukkojen jälkeen alettiin hyppäämään ja aluksi tultiin ravilähestymisellä ristikolle, jossa esteen päällä täytyi nostaa laukka ja kaarevalla linjalla tulla puomikasalle. Tehtävä sujui ihan kivasti, Fasu välillä vähän hätäili ja nosti laukan ennen ristikkoa, mutta muutoin malttoi ihan hyvin ja sain pidätteet läpi. Teiden kanssa täytyi olla tarkkana, että malttoi ratsastaa tarpeeksi kauan suoraa, eikä kääntää heti esteen päällä seuraavalle, jotta saatiin kunnon kaari sinne. Sanna neuvoikin, että ajattelette ratsastavanne hänen ympärinsä voltin. Tultiin samaa tehtävää toisesta suunnasta ristikko - ristikkolinjalle, jonka jälkeen hypättiin kerran lyhyt rata pienempänä ja sitten muutaman kerran isompana. Fasu oli aika energinen ja paikoitellen jäi vähän vahvaksi, joka tosin korjautui pohkeella, mutta yleisesti hypyt sujuivat hyvin, eikä pudotuksiakaan tullut.


Pohje näköjään vähän heilahtanut, aijai!


Sanna tosiaan muistutti, että kuuma hevonen tarvitsee paljon jalkaa ja heti huomasi positiivisen eron, kun Fasun muuttuessa vahvaksi edestä (/vähän purressa kiinni) ratsasti vain eteen ja pohkeen läpi. Sanna korosti myös sitä, että Fasun kanssa täytyy tehtävän jälkeen vielä hetkeksi jäädä (esim. ympyrällä) työstämään laukkaa ja vasta ponin rentoutuessa ja ottaessa selän paremmin käyttöön siirtää takaisin käyntiin. Myös nyrkkien asennosta tuli taas sanomista, esimerkiksi pidätettä ottaessa käännän helposti rannetta vain vähän sisälle, vaikka ranteen tulisi pysyä suorana ja ajatella kyynerpäästä asti pidätettä taaksepäin. Näin käsikin pysyy tasaisempana ja kevyempänä. Perusjuttuja, mutta pääsee aina välillä unohtumaan.. Siihen täytyy myös kiinnittää huomiota, että otan pidätteet tuntuman sisällä ettei tuntuma missään vaiheessa katoa. Alkutunnista kun tehtiin temponmuutoksia niin eteenpäin ratsastaessa annoin edestä turhan paljon tilaa, jolloin tuntuma katosi paikoitellen, vaikka eteenpäinratsastuskin täytyy ajatella tuntuman sisällä, eikä heittää ohjaa pois. Muutamia pikkujuttuja tosiaan mihin pitää kiinnittää enemmän huomiota, mutta treeniä treeniä! Oli kyllä tosi kiva tunti ja parin viikon päästä uudestaan.




Tiistaina käytiin Emmin ja Mokkiksen kanssa alkuun käyntipainoitteisella maastolenkillä (n. 45min/reilu 4.5km), jonka jälkeen työskenneltiin vielä hetki maneesissa. Pojat käyttäytyivät ihan mallikkaasti maastossa, mitä nyt välillä löytyi jotain puhisemisen aihetta ja loppuvaiheesta ei meinannut löytyä kävelyvaihetta ollenkaan, kun Fasu tarjosi vain paikallaan ravia. Ties mikä siellä hetkeksi taas vinksahti.. :D Hetken keskustelemisen ja höyryämisen jälkeen saatiin käyntikin sieltä ulos ja loppumatka taittuikin ilman ihmeempiä. Maneesissa mentiin ihan vain "kaikki askellajit läpi" -periaatteella, taivuteltiin ja jumppailtiin vähän väistöillä, avoilla ja suluilla, sekä venyteltiin aika paljon puolipitkällä ohjalla. Fasu oli ihan hyväntuntuinen, sekä kevyt ratsastaa ja venytteli tyytyväisenä. Keskiviikkona Lea oli käynyt Fasuilemassa ja oli aluksi juoksuttanut liinassa pahimmat höyryt pois, jonka jälkeen rennosti taivutellut. Oikein hyvin oli kuulemma mennyt, Fasu sai paljon kehuja etenkin juoksutuksesta - toimii kuin ajatus! Fasu onkin oikeasti tosi miellyttävä ja helppo juoksuttaa, toimii ihan ääniavuilla ja juoksee pääosin rennosti venytellen eteen-alas. Ainut missä välillä saattaa olla välillä pieniä erimielisyyksiä niin käyntiin hidastus, etenkin jos poni on vähän virtaisalla päällä! Tätäkin ollaan nyt hiottu lähiaikoina ja sujuukin aikaisempaa paremmin.


Huomenna (tai itseasiassa tänään torstaina) Lealla on Fasun kanssa Paken kouluvalmennus ja iltapäivällä ell tuleekin rokottamaan ponin toista kertaa. Loppuviikko onkin sitten rokotuksen takia kevyempää, perjantaina käydään varmaan maastakäsin kävelemässä ja lauantaina Lea lupasi hoitaa Fasun hommelit kun itse suuntaan hevosmessuille. Alunperin reissu näytti pahasti kaatuvan budjetin takia, mutta voitinkin 5kpl'n lippupaketin niin eihän tilaisuutta voinut sitten käyttämättä jättää. Ostoksia ei todennäköisesti tule ellen jotain huippuhalpaa perus fleeceä löydä, vaikka ostoslistalla olisi ollut ainakin muutamia huopia, suitset ja bootsit - mutta ehtii niitä shoppailemaan sitten myöhemminkin.. :)

And I'd give up forever to touch you
'Cause I know that you feel me somehow
You're the closest to heaven that I'll ever be
And I don't wanna go home right now

2 kommenttia:

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)