tiistai 23. joulukuuta 2014

Tallirutiinini ja vähän muutakin! (maastakäsittelyä yms)


Ajattelin nyt ensimmäistä kertaa ottaa osaa Blogitallin viikon blogihaasteeseen, joka on tosiaan tällä hetkellä tuo tallirutiini. Tein tosiaan perjantaista tuon haasteen, kun aikaa oli hyvin kuvailla ennen töihin lähtöä, mutta sitä ennen palataan vielä nopeasti alkuviikon tunnelmiin.

Iina ei kerinnyt tiistaina ratsastamaan Fasua, joten päätin juoksuttaa ponin liinassa, kun itse olin vielä hieman kipeänä. Otettiin treeneihin mukaan taas kavaletti, jota tultiin välillä ympyrällä laukassa ja ravissa. Keskiviikkona kiipesin itse "pitkästä aikaa" (=lue neljän välipäivän jälkeen) ponin kyytiin ja suunnattiin maastoon käppäilemään alkukäynnit. Siitä suunnistettiinkin sitten maneesiin kouluilemaan ja poni tuntui kyllä jo alusta alkaen varsin hyvälle! Jumppailtiin monipuolisesti väistöillä, avoilla, sekä taivutuksilla ja laukassa tehtiin myös muutamia vastalaukkakiemuroita. Fasu oli miellyttävän kevyt ratsastaa ja liikkui hyvin omalla moottorillaan eteenpäin. Saatiin se takapääkin sieltä kunnolla töihin ja etenkin kun laukassa sai sisätakasen ratsastettua kunnolla alle niin kyllä laukka parani huomattavasti! Torstaina tehtiin vähän laukka- ja ravipuomijumppaa ja loppuun tultiin myös muutama isompi hyppy yksittäisenä.


Tämä kuva tosiaan tiistailta, Sports Tracker -yhteenveto keskiviikolta ja "korvakuva" torstailta!


Sitten päästäänkin siihen perjantaihin, josta kerron vähän tarkemmin:

Lähden ajelemaan vähän ennen puoli kahta ja matka tallille kestää n. 15min.


Yleensä heti tallille tultuani putsaan Fasun karsinan (+ tuon lisää kuiviketta jos tarvii) ja usein heitän myös iltaheinät valmiiksi. Lisäksi pesen ruoka- ja juomakupit sienellä ja vedellä, sekä laitan aamu- ja iltaruoat valmiiksi ämpäreihin poitsun kaapin päälle. Joskus saatan putsata karsinan ja tehdä ym. hommat vasta ratsastuksen jälkeen - esimerkiksi jos on kiire ratsastamaan valosan aikaan.Poikkeuksellisesti tein Nakinkin iltahommelit (karsinan putsaus ja iltaruoat valmiiksi) kun Annika pyysi. Aikaa kului yhteensä kahden karsinan putsaukseen reilu puolisen tuntia. Ai miten niin hidas(ko).. :D Laittelin molemmille poneille myös iltaheinät ja ruoat ämpäreihin valmiiksi. Kello näytti tässä vaiheessa n. 14.30 ja lähdin hakemaan Fasua tarhasta.


Vähän sitä suvaittiin tulla kuitenkin vastaan!

Talliin päästyämme suuntaamme heti ensimmäiseksi pesuboxiin jalkojen pesulle ja juomaan. Hevosilla ei ole enää ulkona vettä jäätymisen takia, vaan ne juotetaan aina aamulla ja Fasulla onkin yleensä aika kova jano päästessään sisälle. Yleensä jään varustamaan ponin pesuboxiin jalkojen pesun ja juomisen jälkeen, ellei joku muu ole tulossa pesariin (jota aika harvoin kyllä tapahtuu).

Pidän yleensä poitsun vapaana harjauksen yms. ajan, mutta jos tallilla on enemmän häslinkiä saatan pitää ponia kiinni ja jos pidemmäksi aikaa lähden johonkin "hortoilemaan" niin laitan Fn kiinni. Fasu tönöttää kyllä aina kuin tatti paikallaan mihin vaan sen parkkeeraan tallissa.. :D Yksikin päivä jouduin jättämään ponin toiselle käytävälle suitset päässä odottamaan siksi aikaa kun kävin sammuttelemassa tallista valot ja suunnistin sitten taskulampun kanssa takaisin Fasun luokse ja siinä se kiltisti tönötti paikallaan, ehkä vaan hieman hölmistyneenä kun valot yhtäkkiä katosivat. Seis-komento ainakin tullut tutuksi!

Vähän kolmen jälkeen siirryttiin maneesiin, jossa päästin poitsun aluksi vapaaksi juoksentelemaan. Virittelin taas oviaukolle kunnon "muurin", ettei poninvintiö vaan yritä karkuteille. Tänään oli ohjelmistossa tosin muutakin kuin pelkkää irtojuoksutusta, nimittäin myös maastakäsintyöskentelyä ja kaulanaruilua. Alkuun F sai rallitella vapaana suurempia virtojaan pois, jonka jälkeen alettiin töihin. Tehtiin maastakäsin ihan perus kunnioitus- ja seuraamisharjoituksia, jotka sujuivat tosi kivasti. Tämän jälkeen hyppäsin selkään ja kaulanaruiltiin vajaan vartin verran. Laukkaa ei otettu hirveästi, pääosin ravaltiin ja käveltiin, mitä nyt muutamat laukkaympyrät ja vaihdot tehtiin. Videosta näkeekin sitten enemmän mitä puuhailtiin ja erityisen ylpeä olinkin siitä miten Fasu suoriutui väistöistä. Eihän ne nyt täydelliset ole, mutta yritys hyvä! Loppuravailut poitsu sai ravailla itsekseen vapaana ja noin 15.45 oltiin takaisin tallissa.

Mentiin takaisin pesuboxiin, jossa huuhtasin kertalleen vielä jalat ja tarjosin ponille lämmintä vettä. Venyttelen aina liikutuksen jälkeen Fasun herkuilla molemmille sivuille ja alas ja siitä onkin muodostunut selkeä rutiinimme vuosien varrelta. Ponille vielä yöppäri niskaan ja sitten F pääsikin karsinaan mussuttamaan iltaheiniään. En viitsinyt viedä ponia enää ulos, kun se olisi kohta puolin haettu takaisin sisälle ja ulkoloimikin oli märkä. Yleensä liikutuksen jälkeen Fasu jää aina sisälle, ellen tule tavallista aikaisemmin tallille. Tallilta lähdinkin suoraan ajelemaan töihin ja perillä olin n. 16.20.

Tälläinen tallipäivä tällä kertaa, mitä piditte vähän kattavemmasta kerronnasta?


Lopuksi vielä loppuviikon kuulumiset. Pyysin Annikaa liikuttelemaan Fasun lauantaina ja sunnuntaina, kun itse lähdin kaverin kanssa risteilemään hänen voitettua ilmaisen risteilyn. Oltiin tosiaan katsomassa Popedaa ja Paulaa "Supertähdet Itämerellä" -risteilyllä ja nähtiinkin molemmat keikat eturivistä! Ainut huono puoli risteilyssä oli, että laiva lähti Turusta ja sunnuntaina kun bussi starttasi puoli seitsemän jälkeen Turun satamasta niin olin vasta puoli kahden aikoihin kotona Lappeenrannassa. Kaikinpuolin oli kyllä mukava ja vähän erilainen risteily kuin normaalisti, eikä oltu edes nuorimmasta päästä.

Fasu tosiaan klipattiin lauantaina, siitä pari kuvaa alemmas ja poitsu oli käyttäytynyt kuulemma oikein hienosti! Samalla tyylillä mentiin kuin viime vuonnakin, F1'nkin komeilee pepussa taas. Annika kävi lauantaina alkuun maastoilemassa, jonka jälkeen oli hetken mennyt maneesissa ja sunnuntaina juoksutti "juoksutusköyden" kanssa, jonka jälkeen meni vielä hetken ilman satulaa. F oli köyden kanssa juossut rennosti ja esittänyt välillä tosi mageeta raviakin. Annika lähettikin pari videota niin saan teille näytille.

Paremmat klippauskuvat ensi postaukseen!

Laukkavideo oli ihan ylösalaisin, en saanut käännettyä sitä paremmin nopealla pähkäilyllä ja siksi siitä tuli noin ihmeellinen.. Mutta parempi kai tuokin varmaan kuin ei mitään.Huh, vieläkin riittäisi tarinoitavaa (esimerkiksi tästä päivästä), mutta jätetään ne ehkä suosiolla ensi postaukseen, ettei tämä nyt ihan tolkuttomaksi venähdä.

Olisi todella mukavaa kuulla mielipiteitä ja parannusehdotuksia postauksesta, harmillisen vähän on taas kommentteja viime aikoina tullut.. :( Laitelkaahan ihmeessä kommenttia tulemaan, teidän aktiivisuutenne motivoi myös minua huimasti ja välillä harmittaa, kun ei tunnu minkäänlaista vastakaikua saavan. Pieni vaiva teille, mutta sitäkin isompi asia minulle :') Kiitoksia paljon jo etukäteen!

12 kommenttia:

 1. Tää on omasta mielestäni tosi kiva blogi! Aina kun avaan bloggerin toivon että tänne ois tullu postaus! :) Olisi kivempaa tosin jos tekisit enemmän videopostauksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia kommentistasi ja mukava kuulla, että blogi on mieluinen! :) Aika huonosti saan valosan aikaan kuvaajan, mielelläni toteutan videopostauksen sitten kunnolla, jos sellaisen teen. Pitää katsoa, jos jossain välissä sellaisen pystyisi tekemään taas :) Kiitoksia vielä!

   Poista
 2. Tosi kiva postaus. Ei voi kuin ihailla, miten hyvin Fasu sinua kunnioittaa! Blogiasi on niin kiva lukea, kun työskentelynne on niin siistiä ja mukavaa katseltavaa. Paljon tsemppiä jatkoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitoksia siulle mukavasta kommentistasi ja kiva, että pidät! :')

   Poista
 3. Tykkään sun postailuista, oli ne sitten lyhyitä tai pitkiä, aina jaksaa lueskella läpi :) Osaat monipuolisesti aina kertoilla teidän kuulumisia ja vaikkei olisi kunnolla kuva- tai videomateriaalia niin kyllä ne postaukset silti tulee luettua läpi :) Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että postaukset eivät ole liian tylsiä ja suuret kiitokset sinulle kommentistasi! =)

   Poista
 4. Et sä nyt kovin hidas tuossa tallin putsaamisessa oo ku itellä menee kolmessa lähemmäs tunti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no joo, tuntuu vain että hirveän moni siivoaa 2 karsinaa puolet nopeammin kuin minä.. :D

   Poista
 5. Miksi Fasu tarhaa yksin? Ja aika minimaaliset tarhausajat, ymmärsinkö siis oikein, että jätit Fasun iltaheinille neljältä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki hevoset tarhaavat yksin, olen kyllä yrittänyt kysyä Fasulle tarhakaveria, mutta näillä mennään. Eikä tuolla taitaisi olla kuin yksi mahdollinen tarhakaveriehdokas. No jos keväämmällä saisi ponin kaverin kera vähän isompaan tarhaan..

   Hevoset tulevat talvella sisälle puoli 6 maissa, kesällä saavat tarhailla vielä pidempään (joskus olen esim. kesällä ottanut 8 maissa sisälle) Ulos menevät siinä 8-9 maissa aamulla eli kyllä ne mielestäni aika pitkään saavat tarhailla, jos ottaa huomioon, että jollain talleilla saattaa olla tuostakin paljon lyhyemmät tarhausajat. Yleensä menen tallille 5 maissa ja ratsastus sijoittuu yleensä 6-7, jolloin poni jää ratsastuksen jälkeen sisälle. Jos tulen aikaisemmin liikuttamaan ponin niin vien sen vielä ulkoilemaan, niin kuin tänään vein Fasun ulos ratsastuksen jälkeen joskus 4 aikoihin.

   Harvemmin poni jää 4 aikoihin jo sisälle (menen iltavuoroon yleensä 16.30 töihin), yleensä heitän sen takaisin pihalle vielä ulkoilemaan. Mielummin jätin ponin kuivana ja puhtain jaloin syömään heiniä sisälle, kun tallissa oli jo pari muutakin hevosta. Olisihan se ehtinyt reilun tunnin tarhaamaan, mutta olisi jäänyt sitten ihan kurasine jalkoineen koko yöksi hautumaan ja rivin takia yritän pitää jalat mahdollisimman kuivina ja puhtaina. Uskon, että ihan mielellään poni jäi sisälle kuin olisi ulos mennyt tönöttämään kuravelliin räntäsateeseen märän loimen kanssa. Ja heinää laitan mielummin liikaa kuin liian vähän, illalla sille heitetään vielä lisää, jos se on niitä ehtinyt aiemmin syödä.

   Poista
 6. Itse ihmettelen myös lyhyitä ulkoiluaikoja? Eli hevosenne ovat reilusti yli 12h tallissa viettämässä "yötä"? Aika surullista. Meillä hevosten ulkoiluajat eivät ole koskaan muuttuneet vuodenajoista huolimatta. Ulos mennään 07.00 ja sisään tullaan 21.00. Selkeät ajat, paljon ulkoilua ja tilavat tarhat ovat mielestäni perus edellytys hevosen hyvinvoinnille.
  Muuten näytät hoitavan kaiken huolellisesti ja Fasu vaikuttaa tyytyväiseltä läsnäollessasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllähän siitä yli 12h tulee jos ne kuuden aikoihin sisälle tulevat nyt talvella. Mutta siihen en pysty itse vaikuttamaan, joten näillä pitää mennä.

   Poista

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)