maanantai 4. tammikuuta 2016

kulunut (epäonnen) vuosi 2015

Viime vuosi ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan - alku oli kyllä lupaava, mutta yli puolet vuodesta menikin sitten sairaslomaillessa. Loppuvuosi meni nyt muutenkin aika pitkälti päin mäntyä, mutta tästä on (toivottavasti) vain suunta ylöspäin. Jos jotain hyvää pitää mainita niin ehdottomasti päällimmäisenä jäänyt mieleen Tomorrowland, johon vihdoin monien vuosien odotuksen jälkeen päästiin Roosan kanssa. Ja joulukuun lopussa saatiin myös ell'n lausunto, jossa vihdoin Fasun jännevamma todettiin parantuneen. Että eiköhän tämä taas tästä pikkuhiljaa!

TAMMIKUU


Heti vuoden alussa päästiin Fasun kanssa Paken valvovan silmän alle kouluvalmennukseen, joka olikin oikein mainio startti vuodelle. Kuun lopussa Iina pääsi 3kk'n tauon jälkeen läpiratsastamaan jälleen Fasun ja saatiinkin paljon kehuja, että oikeaan suuntaan ollaan menossa ja huomaa, että hommia on tehty. Tammikuussa löytyi myös Fasulle vuokraaja parin kuukauden tuskailujen jälkeen ja pääsin huokaisemaan hetkeksi helpotuksesta. Yritin epätoivoisesti myös metsästää meille estepenkkiä, että päästäisiin paremmin taas treenailemaan esteiden parissa.


Iina & Fasu


HELMIKUU

Kuun alussa Erika tuli muutaman päivän vierailulle Lappeenrantaan ja Fasu pääsi pitkästä aikaa vetämään pulkkaa (joka onkin poniviikareesta hirmuisen hauskaa!) Harmittavasti pulkkailukerta jäi samalla talven ainoaksi, mutta eiköhän myö ehditä tulevaisuudessa pulkkailemaan lisää. Työvuorot eivät menneet ihan yksiin valmennusten kanssa, jonka takia jouduttiin skippaamaan muutamat valmennukset. Löysin meille kuitenkin vihdoin uuden estepenkin kuun lopussa ja päästiin pikkuhiljaa paremmin hyppäilemään. Lisäksi melkein debytoitiin meidän ensimmäiset koulukisat (joita ollaan onnistuttu 4v välttämään), mutta kilpailut jouduttiinkin viime tippaan perumaan. Allekirjoittanutta se ei kuitenkaan hirveästi jäänyt harmittamaan, mutta ihan mielenkiintoista olisi ollut nähdä mitenhän myö oltaisiin pärjätty!MAALISKUU

Maaliskuun alussa päästiin pitkästä aikaa estevalmennukseen, joka meni ihan mallikkaasti, vaikka taukoa olikin ollut välissä. Uusi satulakin tuli kunnolla testattua ja se osoittautui meille oikein hyväksi. Fasu sai myös vihdoin ja viimein itselleen tarhakaverin, Sakun ja kaksikko tulikin alusta asti tosi hyvin toimeen keskenään. Käytiin kuun puolessa välissä uudestaan estevalmennuksessa ja lisäksi tehtiin maastakäsin työskentelyjä ja mentiin välillä mielenvirkistykseksi pelkällä kaulanarulla. Emmi hypytti meitä kuun lopussa ja se hyppykerta onkin jäänyt oikein positiivisesti mieleen. Jouduin etsimään Fasulle taas uutta vuokraajaa, mutta kaikeksi onneksi Iinan kautta löytyikin meille pian uusi ja todella hyvä vuokraaja! Fasu pääsikin heti uuden vuokraajan kanssa muutamalle koulutunnille ja kuun ihan lopussa meillä oli vielä yksi estevalmennus. Julkaisin maaliskuussa myös varustepostauksen ja kännykkäkuvien tyhjennyspostauksen.

HUHTIKUU

Huhtikuun 3. päivä oli miun ja Fasun 4-vuotispäivä, jonka kunniaksi kaulanaruiltiin ja otettiin kaulanarulla muutamia hyppyjäkin. Poni oli ihan super ♥ Muutoin treenailtiin monipuolisesti niin este- kuin koulupuolella ja päästiin pikkuhiljaa tekemään kunnon maastolenkkejäkin kun pohjat olivat sulat. Myö käytiin Fasun kanssa muutaman kerran Sannan estevalmennuksissa, jotka menivät todella hyvin ja Lea puolestaan kävi parissa Paken kouluvalmennuksessa. Kenttä alkoi puolessa välissä kuuta olla tosi hyvä ja päästiinkin treenailemaan enemmän ulkokentällä. Loppukuusta Roosa tuli päiväksi vierailemaan Lappeenrantaan ja tehtiin Roosan kanssa videopostaus (ja lisäksi meillä oli Fasun kanssa super estetreenit!)TOUKOKUU

Toukokuukin alkoi vielä kovin lupaavasti, meillä oli ainakin puoleen väliin kuuta hyvä moodi päällä! Kuun alussa käytiin Fasun kanssa Paken kouluvalkassa ja lisäksi Tiia tuli moikkaamaan ponia pitkästä aikaa ja hyppäiltiin ulkokentällä. Iina ja Emmi olivat käyneet rakentamassa maastoesteitä läheiselle hiekkatielle ja meillä olikin hirmu hauskat treenit! Fasu ei juurikaan kyttäillyt - pinkoi vaan innoissaan menemään vaikken kaikkia esteitä etukäteen näyttänytkään vaan ne tulivat yllätyksenä kurvin takaa. Poni ehti osallistua myös Lean kanssa ns. kouluratsastusklinikkaan, joka oli kokonaisuudessaan sujunut oikein mallikkaasti. Samaisen viikon torstaina päästiin 11kk kisatauon jälkeen vihdoin aluekisoihin, mutta epäonneksemme kaaduttiin kutosesteellä ja meidän kisat loppuivatkin siihen.

Päällisin puolin kaikki vaikutti olevan ihan ok, ponipotilas oli oikein pirteä oma itsensä, eikä jaloissa ollut lämpöä, turvotusta tmv. seuraavina päivinäkään. Hyvin juminen F oli kuitenkin tuollaisen tällin jälkeen ja ell suosittelikin lämpimästi selän kuvauttamista klinikalla. Kuun lopussa käytiin Porvoon hevosklinikalla, jossa tehtiin mm. taivutuskokeet, kuvattiin kaularanka ja selkä, sekä vas. etunen kauttaaltaan (koska reagoi eniten taivutuskokeissa). Löydöksenä lopulta
sisäpuikkoluun alareunassa murtuma, sekä hankositeen yläosassa n. 20% vamma ja hankositeen ulkohaarassa n. 15% vanha paranemassa oleva vaurio. Fasu käyttäytyi todella mallikkaasti koko reissun, josta olen vieläkin hyvin ylpeä. Meidän kesä tosin jatkuikin siitä pelkällä kävelyllä seuraavat vajaa 5kk.

Toukokuussa liityttiin blogin kanssa Playsson.net -blogiportaaliin!Lea & Fasu kouluratsastusklinikalla


Playsson.netin tiimitapaamisessa Espoossa


KESÄ- JA HEINÄKUU

Suunnitelmat menivät kertaheitolla ihan uusiksi, toukokuussa meillä piti olla vielä muutamat kilpailut (mm. eka kenttästartti), mutta minkäs teet. Kesäkuussa tehtiin uusi lajivaltaus, ohjasajo, joka olikin pitkään ollut suunnitelmissa toteuttaa. No nyt oli ainakin hyvä sauma opettaa ja Fasullekin piti yrittää keksiä mahdollisimman monipuolista "käyntitekemistä", että toinen pysyisi nahkoissaan. Fasu oppikin todella nopeasti ja oli alusta asti tosi hyväntuntuinen ja herkkä ohjasajaa - työmotivaatiokin oli täysi 10. Lisäksi poni sai palata kävelylinjan takia palata kengättömyyteen takaisin. Meillä oli myös laserlaite muutamaan otteeseen lainassa ja pääsinkin tykittämään sitä koko poniin. Fasu pääsi tosiaan päivittäin kävelemään (max. tunnin lenkkejä) maastakäsin ja välillä myös vaihtelun vuoksi ohjasajettiin. Toteutin myös uuden kännykkäkuvien tyhjennyspostauksen ennen TML-reissuun lähtöä.

Laserin tykitystä

Fasukin pääsi laitumelle oman yksiönsä kanssa.. :D


ELOKUU

"
Meille kuuluu itseasiassa oikein hyvää - pikkuhiljaa ovat kesäkelitkin saapuneet ja ollaan päästy nauttimaan aurinkoisista, lämpimistä päivistä. Viikkoihimme on kuulunut tuttuun tapaan kävelyä, hiukan ohjasajoa, vähän kävelyä lisää ja pikkuhiljaa olen selästä käsin tehnyt kävelylenkkejä Fasun kanssa, kun hieroja ei nähnyt sille mitään estettä. Fasu on nyt muutaman kerran hierottu läpi ja nyt viimeisellä kerralla vajaa pari viikkoa sitten poni oli yleisesti jo edelliskertaa paljon parempi." - alkaa elokuun ensimmäinen postaus. Pikkuhiljaa päästiin siis selästäkäsin taivuttelemaan ja jumppaamaan ohjasajon lisäksi. Kuun lopussa meillä oli kontrollikäynti Kouvolan klinikalla, 3kk kävelyä takana.

Puikkoluussa, eikä ulkohaarassa ollut enää vauriota näkyvissä, mutta hankositeen runko-osan yläpäässä oli vielä lievää harventumaa. Eli määräyksenä vielä n. puolitoista kk kävelyä, jonka jälkeen ponia voi pikkuhiljaa alkaa palauttelemaan normaaliin treeniin mikäli jalka ei oireile.
Fasulla taas oma pieni ja söpö "laidunyksiö"SYYSKUU

Syyskuussa toteutin erikoispostauksen, jossa muut kertoivat mietteitään Fasusta. Liityttiin Fasun kanssa myös kummihevoskampanjaan, josta innostuinkin samantien kuullessani jutusta. Tänä vuonna taas ehdottomasti mukana! Syyskuussa hain meille taas laserlaitteen muutamaksi viikoksi lainaan ja saatiin Hevarilta yhteistyönä Cera-Healin tallisuojat, jotka ovat edelleen päivittäisessä käytössä ja oikein erinomaiseksi todetut. Muutoin tuttuun tapaan tehtiin maasta-, sekä selästäkäsin lenkkejä maastossa ja n. 1-2 kertaa viikkoon ohjasajettiin lisäksi.
LOKAKUU

Vajaa 5kk kävelyä takanapäin ja saatiin pikkuhiljaa lähteä ravailemaan. Halusin oman mielenrauhani vuoksi ultrata hankkarin ennen kuin lähdettiin sen kummemmin ravailemaan ja lokakuun puolivälissä ell kävi kotitallilla ultraamassa jalan. "
Hankositeen runko-osan yläpäässä oli edelleen pientä harveutumaa nähtävissä, ulkohaara taasen oli oikein siisti ja hyvin parantunut. Voidaan kuitenkin aloittaa jo ravailut, ohjeena max. 5x viikkoon suoralla, kovalla ja tukevalla pohjalla ravipätkiä, eli ts. maastoilua. Ensin laitetaan kuitenkin kengät takaisin jalkaan - lauantaina Iita tuleekin kengittämään Fasun." kirjoittelin tässä postauksessa. Aloiteltiin pikkuhiljaa varovasti ravailemaan, F sai kengät takaisin ja hain meille taas muutamaksi viikoksi laserlaitteen lainaan.

Vierailtiin Fasun ja Ruusan kanssa meidän kummikohteessa ja olikin ihanaa päästä ilahduttamaan vanhuksia! Lisäksi toteutin
Lappeenrannan Puuilon hevostarvikepuolen kanssa yhteistyöpostauksen.

MARRAS- JA JOULUKUU

Alettiin tosiaan pikkuhiljaa ravailemaan, tosin tosi varovasti alkuun kun allekirjoittanutta pelotti jalan puolesta vähän liikaakin.. :D Pääosin maastoilulinjalla jatkettiin ja välillä käytiin myös maneesissa taivuttelemassa, sekä vaihtelun vuoksi ohjasajamassa. Ennen joulukuista kontrollikäyntiä otettiin pääosin lyhyitä ravipätkiä maastossa ja nyt vasta pikkuhiljaa ollaan alettu ravailemaan enemmän. Ja m
arraskuussa toteutin tosiaan Hevosen omistajuus -kuvahaasteen.
Joulukuun puolessa välissä ell kävi tosiaan tekemässä jälleen uä-tutkimuksen jalalle ja vihdoin ja viimein hankkari todettiin parantuneeksi. Pikkuhiljaa saadaan nostaa rasitustasoa jalkaa seuraillen ja perjaatteessa päästäisiin kohta puolin jo nostelemaan laukkaakin. Otan kuitenkin jälleen varman päälle ja jatketaan vielä ravilinjalla jonkun aikaa. Saataisiin kumminkin n. 20min jo työskennellä ravissa, että kunhan päästään nyt edes kunnolla ravailemaan niin mietin sen jälkeen vasta laukkoja. Mielummin otetaan vähän varman päälle kuin että tulisi takapakkia :)Mitään suurempia tavoitteita en aseta tälle vuodelle 2016 - avoimin mielin ja ponin ehdoilla mennään eteenpäin. Hiljalleen lisätään rasitusta ja jos kaikki menee hyvin ei ell'n mukaan ole estettä etteikö Fasu palautuisi normaalikäyttöön. Toivotaan, että tulevasta vuodesta tulisi entistäkin parempi ja pysyttäisiin molemmat terveinä. Olisihan se hienoa päästä palaamaan takaisin kisakentille, etenkin se kenttäpuoli jäi nyt kokematta kokonaan. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, eikä mikään ole vielä poissuljettua, katsotaan ja kuulostellaan mitä tuleva vuosi tuo tullessaan!

Loppuun vielä meistä 4-vuotisvideo, jonka julkaisin viime keväänä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)