maanantai 6. lokakuuta 2014

Believe you can and you're halfway there (koulutuuppailuja & esteitä!)

Keskiviikkona päästiinkin Fasun kanssa valvovan silmän alle, eli toisin sanoen olin ilmoittanut meidät Iinan koulutunnille. Edellisen kerran oltiinkin oltu kouluvalkassa elokuun loppupuolella - tosin Annika on käynyt Fasun kanssa muutamisen kerran tässä välissä koulutunneilla. Ja nyt kun meillä on kaikinpuolin sopiva, että hyvä koulupenkkikin niin kyllä löytyy paljon enemmän intoa ja motivaatio treenaillakin!

Tunnin teemana oli yksinkertaisesti väistöt, joka olikin oikein hyvää harjoitusta meille. Aika paljon tulee Fasun kanssa tehtyä väistöjä varsinkin alkuverkoissa, kun poitsun saa niiden avulla paremmin keskittymään. Niinkään paljon siihen "väistön laatuun" ei ole tullut kiinnitettyä huomiota ja herkästi meidän väistöt jäävätkin liian kiireisiksi, että liian jyrkiksi. Aikaisemmin F saattoi lähteä poikittamaan väistössä peppu edellä, mutta se on saatu aika hyvin kitkettyä jo pois, eikä muistaakseni tehnyt sitä kertaakaan nyt tunnin aikana. Tosin muutaman kerran raviväistöissä takaosa meinasi jäädä jälkeen etuosasta, kun en muistanut ratsastaa sitä tarpeeksi aktiiviseksi. Eli välillä näinkin päin!


Tultiin aluksi käynnissä pituushalkaisijalle, josta väistettiin uralle ja tehtiin vielä ennen lyhyttä sivua voltti, jonka jälkeen tultiin uudestaan pituushalkaisijalle jne. Tavoitteena olikin tehdä loivat, että rauhalliset väistöt, etenkin alkuverkoissa haettiin rentoa avaavaa väistöä. Kun oltiin tehty käyntityöskentelyt molempiin suuntiin siirryttiin ravailemaan ja tultiin väistöt harjoitusravissa ja muuten tehtävä kevyessä ravissa. Oikeaan kierrokseen väistöt sujuivat paremmin kuin vasempaan, jossa me molemmat aluksi hiukan jännityimme. Etenkin aluksi Fasu lähti karkaamaan vasemman suunnan väistöissä herkästi alta ja oikealla pohkeella vähän huomattaessa poikittikin jo vasemmalle. Fasun mielestä siis pyysin liikaa ja ponikun reagoi siihen mielestään sopivalla tavalla se olikin jo minun mielestä ylireagointia.. :D Päästiin kyllä onneksi nopeasti yhteisymmärrykseen ja lopulta saatiin tähän vaikeampaankin suuntaan tosi kivoja, että rauhallisia raviväistöjä! Ulkojalan kanssa piti olla erityisen tarkkana tähän suuntaan, ajatella se ikäänkuin seinäksi, joka piti huolen ettei oikea lapa pääse karkaamaa alta pois. Piti myös olla tarkkana siinä, etten lähtenyt sisäjalalla pyytämään liian voimakkaasti väistöä, joka lisäsi kiireyttä entisestään.


Otettiin lopuksi laukkaa mukaan niin, että tultiin taas pituushalkaisille, josta tehtiin raviväistö uralle ja väistön jälkeen tuli heti nosto, jonka jälkeen tehtiin laukassa pääty-ympyrä ja siitä jatkettiin ravissa toinen pitkä sivu, johon tehtiin vähän ennen lyhyttä sivua ravivoltti ja sitten taas halkaisijalle jne. Laukka sujui ihan hyvin pienen alkukankeuden jälkeen kun saatiin se lopulta kunnolla rullaamaan ja hyvin takaa eteen. Ravi-laukkasiirtymisia pitää ahkerasti treenailla, kun ponin kanssa herkästi jännitytään molemmat niissä ja unohdan ratsastaa siirtymisen jälkeen heti jalalla eteen. Muutaman kerran tuli huomautusta myös ryhdistä ja käsistä, näihinkin kiinnitettävä huomiota! Mutta oli kyllä kaikinpuolin kiva tunti :)

Torstaina Annikalla ja Fasulla oli vuorostaan Iinan koulutunti, joka oli kuskin mukaan mennyt tosi hyvin. Olivat tehneet ihan perus taivutteluja, loivia kiemuroita, sekä voltteja ravissa ja laukassa ja poni oli ollut huippu. Kuulemma kerta kerralta vain paranee!
Perjantaina pidettiin Fauskin kanssa taas tämän viikon hyppelöt ja olin kehittänyt meille simppelin kolmen esteen tehtävän. Alkuverkkailin suht nopeasti, taivuteltiin ja tehtiin vähän avo- ja sulkutaivutuksia, sekä muutamia siirtymisiä ja otettiin alkuverkkahypyt pikkuristikolle, jonka jälkeen tultiin linjaa pari kertaa ja sitten itse tehtävää. Kyllä poni oli taas niin mielissään päästessään hyppäämään etenkin kahden koulutunnin jälkeen! Ei loppujen lopuksi otettu kovin paljon hyppyjä, kun aika toiminnantäyteinen viikko ollut takana. Poni oli kuitenkin sopivan energinen, että terävä ja teki hyviä hyppyjä, korkeimmillaan tehtävä oli n. metrin paikkeilla. Eikä pudotuksia tullut kuin kaksi ja nekin oli täysin kuskin tyhmiä mokia, eli kaikinpuolin taas superponi ja hyvät treenit!

Tosiaan lopuksi käytiin pyörähtämässä sänkkärillä, jossa otettiin pieni laukkapätkä ja muutamat yhteiskuvat, jonka jälkeen otin vielä kentällä kaikki askellajit nopsakasti läpi ja venyteltiin sitten ravissa rennosti eteen-alas. Tallissa tuttuun tapaan kylmäiltiin eka hetki letkulla jalkoja, jonka jälkeen laitoin kylmäyssuojat jalkoihin ja tulikin taas oikein viileät jalat! Poni saikin jäädä sisälle syöpöttelemään, kun kaikki kaveritkin oli jo otettu sisälle ja kellokin alkoi pikkuhiljaa olemaan jo sen verran paljon.

Keksin näihin esteisiin monia tosi kivoja erilaisia ratoja, esim. okserin voisi laittaa tasaokserina 2. pystyn
kohdalle jolloin sitä pääsisi hyppäämään molemmista suunnista. (Mittasuhteet ei ihan pidä paikkansa)

Voi pientä, toisella oli näköjään näissä loppukuvissa turpis vinossa.. :DAnnika liikutteli Fasun nyt lauantain ja sunnuntain. Lauantaina kaksikko oli tehnyt rauhallisen maaston, tiistaina puolestaan tehnyt pientä jumppistreeniä kentällä. Molemmilla oli kuulemma ollut oikein hauskaa ja Fasukin joutui nyt keskittymään jalkoihinsa, eikä voinut pahemmin kaahata menemään. Ja loppuverkoissa poni oli Annikan mukaan ollut tosi kivantuntuinen. On kyllä ihanaa, että Fasulle löytyi näinkin hyvä vuokraaja - se on aina mukavaa kuulla, että kaksikolla sujuu hyvin!
Maanantaina käydään poitsun kanssa vähän maastakäsin käppäilemässä, ihan kevyt liikutus vaihteeksi. Lauantaina meillä on Paken kouluvalkka taas pitkästä aikaa, innolla taas odotellaan! En viitsisi välttämättä heti tiistaina hypyttää Fasua (suunnitelmissa olisi tosin irtohypytys), mutta mikään muukaan päivä ei kyllä onnistuisi tällä viikolla yhtään sen paremmin kun en kouluvalkkaa edeltävänä päivänä viitsisi Fasua hypyttää. No pitää nyt funtsia, että mitä tekee, irtohypytys olisi kuitenkin suunnitelmissa joku päivä!

Sanna lähetteli muutamia vanhoja uittokuvia - ihan fiksun näköinen poni ja sitä rataa!
Mitäs piditte postauksesta, oliko koulutunnista kerrottu liikaa/sopivasti?
Voin lauantain kouluvalmennuksesta kirjoitella pitkän kaavan jos haluatte (+ video?)..? :)

8 kommenttia:

 1. Kiva aina lukea näin pitkiä postauksia ja kun lisäksi on videoitakin!:) yksi asia ärsyttää teksteissäsi, eli kun kirjoitat "että" "ja"-sanan sijaan. Sehän on sinun tyylisi ja kyllä tekstin luettua saa, mutta aina jotenkin käy korvaan lukiessa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että postaukset on mieluisia ja paljon kiitoksia kommentistasi! :) Haha joo, oon itekkin kiinnittänyt siihen huomiota, mutta muuten tuntuu, että ja -sana toistuu liian usein niin mielummin korvaan sen sitten sillä että -sanalla.. :D

   Poista
 2. Tee vaan video kouluvalmennuksesta! Sopivasti kerroit. :)

  VastaaPoista
 3. Pitkä kaava ja video olis kivat lauantain koulutunnista! :)

  VastaaPoista

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)