sunnuntai 6. tammikuuta 2013

pikkuhiljaa palailemista takaisin arkirytmiin!

Tarhiksesta kesältä (yhtenä päivänä kaikki oli pötköllä tajunnut ottaa kuvaa :/)

Fasullahan on ollut nyt melkein kolmisen viikkoa kevyempää, josta reilu viikko oli pelkkää kävelyä ja muutama vapaa. Ponin jalka näyttää ja vaikuttaa nyt jo ihan normaalilta, joten ollaan päästy pikkuhiljaa palailemaan takaisin kiinni arkeen. Otin vähän varmanpäälle saikkuilun suhteen, mutta mielestäni se on parempi hoitaa kerralla kuntoon. Epäilisin, että Fasun jalassa oli joku pieni venähdys, joka meni levolla ohi.
Hieroja tulee kuitenkin huomenna vielä tsekkaamaan ponin, että kaikki on varmasti kunnossa.

Fasua en kovin mielelläni viitsi jättää pelkästään seisomaan, ellei tietenkin ole pakko. Ponilla onkin harvoin sellaisia päiviä, jolloin sen kanssa ei tehtäisi mitään. Esimerkiksi yleensä "vapaapäivinä" käyn sitten pikku kävelylenkin pyöräyttämässä maastossa. Fasu tarvitsee ensinnäkin kinnerpattijalkansa takia säännöllistä, sekä monipuolista liikuntaa, että jalka pysyy hyvänä. Lisäksi en ole kokenut vapaapäiviä kovin hyviksi meille, kun Fasu on vähän sellaista sorttia, joka ei hirveästi pelkästä seisomisesta pidä, vaan aina pitäisi olla menossa.. :D



^Ostin Fasun estepenkkiin tuollaisen vyön, ettei panssarivyötä tarvitse käyttää muulloin kun hypätessä. Nyt yritän vähän vähentää shoppailua, että huhtikuun hevosmessuille jäisi rahaa!

Keskiviikkona mentiin Ellan kanssa kevyesti Vikillä ja Fasulla ilman satulaa kentällä riimuilla. Onnistuttiin Fasun kanssa kaatumaankin (en ole ihan varma mitä siinä tarkalleen kävi), mutta onneksi ei käynyt mitään ja pehmeä suojalumi pelasti. Irtojuoksutettiin lopuksi hetki Vikiä ja Fasu - molemmat vaikuttivat oikein tyytyväisiltä! Torstaina otin ilman satulaa kentällä vähän ravia ja käyntiä, sekä taivuttelin ponia huolellisesti. Perjantaina otin mukaan jo pari ympyrää laukkaa puolipitkällä ohjalla ja poni tuntui paikoittellen ihan hyvältä, vaikkei hetkeen olla mitään "järkevää" tehtykkään. Lauantaina kouluiltiin Ellan kanssa Vikillä ja Fasulla kentällä reilu puolisen tuntia. Kentällä ei pystynyt menemään kuin keskiympyrällä, mutta yritettiin monipuolistaa treeniä kaikenmaailman siirtymisillä, pysähdyksillä ja taivutteluilla. Fasu oli tosi kevyt, että rento ratsastaa, sekä käytti myös hyvin selkäänsä. Laukat otin taas rennosti puolipitkällä ohjalla, niin että saatiin hyvät, rennot pätkät molempiin suuntiin.


Voiko tyhmempää kuvaa tuosta enää saada?

Tänään
pääsin vihdoin ratsastamaan valosalla ja pyysin Sofiaa kuvaajaksi, että saataisiin blogiinkin jotain uusia kuvia. Kentän pohja oli mitä oli, jonka takia vain keskiympyrällä pystyi menemään ja siinäkin vain jotenkuten. Pellollakaan ei pysty menemään "rapean pinnan" takia, joten tällä hetkellä on vähän huonot mahdollisuudet tehdä oikein mitään. Juhakin on ensi viikolla iltavuoroissa, ettei päästä kuin vasta viikonloppuna maneesiin.

Menin Fasulla aika kevyesti ilman satulaa ~½h ottaen kaikki askellajit läpi. Pohja oli tänään vähän huonompi kuin eilen, eikä Fasun mielenkiintokaan riitä enää kentän keskiympyrän pyörimiseen 4 edellisen päivän jälkeen. Poni oli kuitenkin ihan hyvä ratsastaa, vaikkei mitään ihmeempiä tehtykkään. Laittelen tähän nyt muutaman kuvan tästä päivästä!










Fasu järkyttyi jostain syystä "kivipatsaasta".. :D Lopussa video.


Ensi viikonloppuna ollaan siis menossa maneesiin pomppimaan pitkästä aikaa Fasun kanssa ja Ella ja Vikikin saattaa liittyä mukaan treeneihin. 20pv olisi tarkoitus päästä estevalmennukseen pitkästä aikaa, kun se jäi viime kuussa välistä Fasun saikkuillessa. Pikkuhiljaa kun päästään tässä takaisin arkeen, niin josko ensi kuussa sitten saisin vihdoinkin sen "suunnitelmani" toteutukseen! Erika tulee muuten ensi viikolla pitkästä aikaa taas Helkailemaan ja kengittäjäkin tulee loppuviikosta vuolemaan ponskien kaviot.

11 kommenttia:

  1. Voisitko kertoa hieman tuosta kinnerpatista, joko kommentoimalla tähän kommenttiin tai tekemällä siitä oman postauksen? Miten se ilmeni, miten se vaikuttaa käyttöön yms? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en hirveämmin tuosta kinnerpatista osaa sanoa, että milloin se on löydetty ja kauanko ollut tmv. Fasu oli ehtinyt olla minulla jo jonkin aikaa ylläpidossa, ennen kuin sain edes tietää mahdollisista kinnerpateista/patista, kun selvitin ponin mystisiä selkävaivoja ja soittelin minua ennen ponin kanssa tekemissä olleille ihmisille. Joku muistaakseni kertoi käyneensä kuvauttamassa 2010 syksyllä Fasun selän okahakkareet, kun ponin selkä oli ollut jo pidempään kipeä. Selästä ei löytynyt kylläkään vikoja, mutta kinnerpatti sen sijaan. Tarkempia tietoja en tutkimuksesta tiedä, joten paha mennä sanomaan enempää.

      Kaviokuume-epäilyn takia käytettiin loppuvuodesta 2011 Fasu klinikalla ja kuvattiin sitten kerta heitolla molemmat kintereet. Paperissa luki: "vtj kinner: kinnerpatti keskimmäisessä nivelraossa, ei luutunut kokonaan.
      Ei viitteitä kaviokuumeesta." Kinnerpatti ei ole missään vaiheessa oireillut meillä mitenkään *koputtaa puuta*, mutta näkyy mielestäni pienenä jäykkyytenä liikkeessä, etenkin vapaan jälkeen.

      Pattihevonen tarvitsee vain säännöllistä ja monipuolista liikuntaa, sekä pitkät verryttelyt. Olen pyrkinyt käyttämään päivittäin tuossa vtj'ssa BOT'n kinnersuojaa n. 1-2h päivässä (välillä suoja on saattanut olla vähän kauemminkin) Minusta suoja on vaikuttanut ihan hyvältä, mutten kuitenkaan suuremmin voi sen puolesta puhua. Jalan jäykkyys ja esim. laukka on kylläkn parantunut aikojen myötä, mutta poni on kyllä kehittynytkin ja saanut paljon enemmän massaa alkuajoista, etten pistäisi kaikkea kyllä BOT'n ansioksi. Tiedä sitä.

      Toivottavasti sait edes vähän apua kysymykseesi :)

      Poista
  2. Voi Fasu,Fasu Fasu :D Ei tota ponin maailmaa voi ymmärtää...

    VastaaPoista
  3. Mun ruuna on just samanlainen,tänää,ku käytii lenkillä,ni sähköfirman auto oli pysäköity tien reunaa ja tiellä oli laatikko,jossa oli johtoa ja sähkömies veti sitä johtoa sielt laatikosta,mies ite oli n. 50metrin päässä autosta eikä miestä näkyny tielle,niin ruunani oli aivan kauhuissaa,ku laatikos oleva johto liikku itekseen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no joo vähemmästäkin.. :D Fasu ei onneksi yleensä kovin säpsy ole, mutta nyt on kerännyt kevyemmällä liikutuksella pöllöilyenergia..

      Poista
  4. Kiva postaus! Hahahah ihana tuo video :D Fasu ensin niin kauhuissaan, mutta eipä se kivimöhkäle näköjään syönytkään pientä ponia! Kyllä ne hevoset osaa säikkyä ihmeellisiä asioita aina välillä :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia! :) Joo-o, mie en yleensä pysty muuta kuin nauramaan, kun Fasu äkkää jotain "pelottavaa".. :D

      Poista
  5. olis kiva jos tekisit postausta sun omista ratsastusvaatteista ja kengistä sun muista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä miulla tällä hetkellä kovin ihmeellisesti tavaraa ole. Saappaanvarretkin hajosivat äskettäin, että uusia pitää katsella jostain :/ Voisin huhtikuussa heppamessujen jälkeen kyllä tälläisen väsäillä!

      Poista
    2. okei(: ei se haittaa vaikkei mitään ihmeellistä ookkaan:D

      Poista

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)